Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VšZP navyšuje niektoré platby nemocniciam aj ambulanciám

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

V nemocniciach VšZP zavádza príplatok k cene za hospitalizácie dlhšie ako desať dní na oddeleniach anestéziologickej a intenzívnej medicíny.

Bratislava 29. júna (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) by mala nemocniciam a do ambulancií posielať od júla viac peňazí. Ako informoval šéf poisťovne Marcel Forai, poisťovňa dá na zdravotnú starostlivosť viac o 6,7 milióna eur na ročnej báze.

V nemocniciach tak VšZP zavádza príplatok k cene za hospitalizácie dlhšie ako desať dní na oddeleniach anestéziologickej a intenzívnej medicíny. Upravujú sa aj platby na Jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Najväčšia poisťovňa zároveň presadila do zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti ustanovenie, že v prípade, ak poskytujú poistencom inej zdravotnej poisťovne rovnakú zdravotnú starostlivosť za ceny nižšie, VšZP môže kedykoľvek predložiť návrh na zmenu znenia zmluvy.

Smerom k lekárom sa od júla zvyšuje cena za výkon prevencie o 8,57 percenta, cena preventívnej prehliadky pre deti a dorast sa tak bude pohybovať medzi 13,30 až 14,82 eura. Zvyšujú sa aj ceny kapitácie všeobecným lekárom o vyše päť percent. Stomatológom sa zvýši cena bodu o 1,4 percenta.

Všeobecná zdravotná poisťovňa dosiahla ku koncu mája zisk vo výške 10,9 milióna eur.