Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vo vzduchu je agresívny peľ lipnicovitých tráv

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nepokosená alebo nepohrabaná tráva z trávnikov a voľných plôch v mestách, obciach a ich okolí budú v najbližších dňoch najviac dráždiť alergikov.


Banská Bystrica 18. júna (TASR) - V tomto týždni dominoval na území Slovenska najvýznamnejší alergén tohto obdobia - peľ tráv z čeľade lipnicovitých a peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Denné koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých – jedle, smreka, borovice už výraznejšie poklesli.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová, najvyššie celkové denné koncentrácie rôzneho peľu v ovzduší v uplynulom týždni namerali v utorok v Banskej Bystrici 500 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu a vo štvrtok v Bratislave 247 peľových zŕn v metri kubickom.

"V Bratislave i v Banskej Bystrici mal v uplynulých dňoch najväčší podiel peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ale aj rastlín z čeľade pŕhľavovitých. Zvýšili sa aj denné koncentrácie štiavu, skorocelu, bazy i lipy. Naplno rozbehnutá peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých bude najbližšie dva mesiace robiť alergikom najväčšie problémy. Tento peľ bude totiž najvýznamnejším alergénom. Spóry plesní boli zastúpené najmä rodom Cladospórium," konštatovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom Peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku.

Nepokosená alebo nepohrabaná tráva z trávnikov a voľných plôch v mestách, obciach a ich okolí budú v najbližších dňoch najviac dráždiť alergikov. Okrem toho v najbližších dňoch spôsobí nepríjemné mechanické dráždenie slizníc naďalej aj tzv. topoľová vata, ktorá mnohokrát slúži aj ako nosič pre peľové zrná tráv.

"Denné koncentrácie peľu tráv sú v mestách negatívne ovplyvňované najmä nepravidelným kosením trávnatých plôch či ponechaním pokosenej trávy na mieste, kedy tiež dochádza k uvoľňovaniu peľu z peľníc. K vyšším koncentráciám peľu tráv v ovzduší prispievajú aj okolité lúčne porasty. Pokles denných hladín peľu bude ovplyvňovaný najmä zrážkovou činnosťou," uzavrela prognózu na najbližšie dni Lafférsová.