Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V uliciach sa dnes bude merať krvný tlak, vypravia aj vlaky zdravia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V rámci Dňa srdca na 440 meracích miestach zmerajú tlak krvi, výšku cholesterolu i hladinu cukru v krvi. Srdce pritom ohrozujú najmä cigarety a nadváha.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Vo vyše stovke slovenských miest môžu dnes ľudia spoznať svoje riziko srdcovocievnych ochorení. Tie sú najväčším zabijakom Slovákov. Záujemcom tak v rámci Dňa srdca na 440 meracích miestach zmerajú tlak krvi, výšku cholesterolu i hladinu cukru v krvi. Kampaň organizuje Slovenská nadácia srdca, podieľa sa na nej 36 pobočiek Regionálnych úradov verejného zdravotníctva aj 20 škôl.

Dnes a v piatok (30.9.) budú vypravené aj Vlaky zdravia. Záujemcovia tak môžu o svojom zdravotnom stave zistiť viac počas cesty z Bratislavy do Košíc a späť. V každom vlaku bude jedno kupé vyčlenené pre hliadku zdravia, ktorú tvoria lekári. Aj cestujúci tak budú mať možnosť bezplatne si nechať zmerať tlak krvi, hladinu cholesterolu, BMI index, získať informačné a propagačné materiály a konzultovať otázky ohľadom kardiovaskulárnych ochorení. Kupé budú označené plagátmi s informáciou o Dni srdca na Slovensku.

Edukačná kampaň o srdcovo-cievnych chorobách a ich prevencii, ktorá býva každoročne v septembri, sa tento rok koná desiaty raz. "Čísla jasne ukazujú, že to má zmysel. Už realizácia prvého ročníka kampane priniesla nárast povedomia o problematike a dnes až vyše 90 percent ľudí uvádza, že poznajú správne hodnoty tlaku krvi, cholesterolu a že poznajú rizikové faktory vzniku srdcovo-cievnych chorôb," hovorí správca Slovenskej nadácie srdca docent Gabriel Kamenský.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/František Iván


Napriek výraznému pokroku v informovanosti sú stále srdcovo-cievne ochorenia číslom jeden pokiaľ ide o dôvod úmrtnosti Slovákov. "Ľudia síce vedia, že k rizikovým faktorom patrí fajčenie, nadváha, či vysoký tlak krvi, no veľa s tým nerobia. Často sa málo hýbu a zanedbávajú návštevy lekárov. Prešli sme teda síce dlhú cestu, no ešte stále máme toho pred sebou naozaj dosť. Najmä, ak nám pribúda obéznych mladých ľudí," dodáva prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti profesor Robert Hatala.

Srdce ohrozujú najmä cigarety a nadváha



Na choroby srdca a ciev, ktorým sa dá predchádzať, u nás ročne zomiera takmer 30.000 ľudí. Podpisuje sa pod to fajčenie, obezita či cukrovka. Fajčiari cigariet majú o 70 percent viac infarktov myokardu a päťkrát vyššiu pravdepodobnosť náhlej smrti na rozsiahly infarkt myokardu než nefajčiari, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Ak človek prestane fajčiť, po ročnej abstinencii sa riziko zníži asi na polovicu.

O tom, ako prestať s fajčením, sa možno poradiť s odborníkmi v poradniach na všetkých regionálnych úradoch verejného zdravotníctva osobne i telefonicky. Na Linku pomoci na čísle 0908 222 722 volá denne asi stovka ľudí. Odborníci z ÚVZ SR tam cez telefón radia, ako s fajčením definitívne skončiť. Napríklad, aké riziká a prínosy má okamžité skoncovanie s cigaretami, kedy je lepšie len znižovať ich počet, akú percentuálnu úspešnosť majú alternatívne spôsoby, aj akým spôsobom si trénovať pevnú vôľu.

Ilustračné foto
Foto: TASR


Okrem cigaretového dymu ohrozuje srdce aj nadváha. "Osoby s nadváhou umierajú na srdcovo-cievne choroby vo vyššom percente ako osoby s primeranou hmotnosťou. K nadváhe sa často pridružujú ďalšie rizikové faktory ako sú vysoký krvný tlak, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu. Pritom stačí upraviť stravovacie návyky a dať šancu pravidelnej fyzickej aktivite ako sú dlhšie prechádzky, beh či rýchlejšia chôdza do práce," uviedol docent Róbert Ochaba, vedúci odboru podpory zdravia ÚVZ SR. Táto kombinácia môže predĺžiť život aj o niekoľko rokov.

Riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb výrazne zvyšuje spomínaná cukrovka. Považuje sa za ich najvážnejší rizikový faktor, nakoľko diabetik trpí aj ostatnými súčasne. "Alarmujúce je, že za jednu generáciu sa u nás zdvojnásobil výskyt cukrovky – máme 7 % diabetikov a 12,5 % prediabetikov. Na zdravý životný štýl by sme si mali zvykať všetci, no cukrovkári obzvlášť. Nedodržiavanie správnych stravovacích návykov a nedostatok pohybu môže mať pre nich fatálne následky," zhrnul predseda Správnej rady Slovenskej nadácie srdca profesor Ján Murín.

Ilustračné foto
Foto: TASR


V rámci OECD krajín majú kardiovaskulárne ochorenia dlhodobo vedúce postavenie v príčinách úmrtnosti. Podľa OECD Health at a Glance 2015 Slovensko je za rok 2013 na prvom mieste v úmrtnosti spomedzi hodnotených 34 krajín. Slovensko patrí medzi posledné štyri krajiny s najkratšou očakávanou dĺžkou života od narodenia a od veku nad 65 rokov, čo má priamu súvislosť s vysokou mierou úmrtnosti na ochorenia srdca a ciev.

Rozšírenosť srdcovo-cievnych ochorení potvrdzujú skúsenosti poisťovní. "Poistné udalosti spojené s chorobami srdca a krvného obehu, akými sú napríklad infarkt, mŕtvica či nevyhnutnosť vykonať by-pass, čiže operatívne riešenie zúženia srdcových ciev, patria spolu s onkologickými ochoreniami medzi najčastejšie uplatňované kritické choroby v rámci životného poistenia," hovorí Daniela Guťanová, hovorkyňa NN Životnej poisťovne. Nezriedkavým dôsledkom srdcovo-cievnych problémov je zníženie pracovnej schopnosti postihnutého, ktorý sa stáva čiastočne či úplne invalidným. Takýchto prípadov bolo vlani podľa Sociálnej poisťovne takmer 2300.