Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V krajinách EÚ sa vyskytujú prípady Západonílskej horúčky

Ilustračné foto Foto: TASR

Najviac ochorení bolo hlásených z Ruska (91) a Grécka (57), vyskytovali sa hlavne v júli tohto roka.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Celkovo 59 prípadov Západonílskej horúčky sa podľa posledných informácií z Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb z 23. augusta 2012 vyskytlo u ľudí v krajinách EÚ. V krajinách susediacich so SR to bolo 97 prípadov.

Ako informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, najviac ochorení bolo hlásených z Ruska (91) a Grécka (57), vyskytovali sa hlavne v júli tohto roka.

Podrobné údaje o prípadoch Západonílskej horúčky prinieslo Grécko. Informovalo, že v krajine sa vyskytlo 57 prípadov ochorení, z toho tri prípady sa skončili úmrtím. Západonílska horúčka bola zaznamenaná hlavne v júli a u starších osôb. Z geografického hľadiska boli ochorenia hlásené z oblastí Attiki, Thessaloniki, Imathia, Evia, Samos, Ahaia a Xanthi.

Aby sa v Grécku zabránilo ďalšiemu šíreniu ochorení, bola posilnená epidemiologická a laboratórna surveillance ochorení, podpora informovanosti o Západonílskej horúčke i výmena informácií o výskyte ochorení na národnej úrovni a medzi Gréckom a zahraničnými verejno-zdravotníckymi autoritami.

V Taliansku zaznamenali jeden prípad ochorenia u 46-ročného muža z provincie Oristano. Ochorenie sa vyskytlo v druhej polovici júla. V Rumunsku sa takisto vyskytol jeden prípad ochorenia, a to u 51-ročnej ženy z mesta Pantelimon. Prípad bol hlásených 23. augusta 2012.

TASR dnes informoval zastupujúci hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný.