Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Košiciach po prvýkrát uskutočnili robotickú operáciu

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach 17. októbra 2012 operovali chirurgickým robotom da Vinci zapožičaným z Ústí nad Labem karcinóm prostaty. Foto: TASR/František Iván

Tento spôsob operatívneho zákroku prirovnal Schraml k vyššiemu stupňu laparoskopie, kedy sa operácia vykonáva bez ťažkých invazívnych zákrokov.

Košice 17. októbra (TASR) – Pomocou robotického systému da Vinci dnes odborníci z Českej republiky pomohli pacientovi s onkologickým ochorením prostaty. Prvýkrát v histórii sa na východe Slovenska v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice uskutočnila takáto operácia, vďaka tomu, že robotický prístroj zapožičala Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem Krajský Zdravotní a.s.

Robotickú operáciu podstúpia až dvaja pacienti Urologického oddelenia na Rastislavovej ulici. „Jeden pacient má 61 a druhý  60 rokov. Obaja majú onkologické ochorenie prostaty v štádiu, kedy radikálnym operačným odstránením prostaty pacienta vyliečime,“ uviedol primár urológie z Masarykovej nemocnice Jan Schraml, ktorý zároveň ocenil profesionálny prístup slovenských kolegov. „Robotická chirurgia neznamená, že za chirurga pracuje inteligentný stroj. Skôr by sme mohli povedať, že ide v postate o manipulátor a úloha lekára je nezastupiteľná,“ doplnil Schraml. Spresnil, že operatér ovláda robota pomocou ovládacích pák.

Tento spôsob operatívneho zákroku prirovnal Schraml k vyššiemu stupňu laparoskopie, kedy sa operácia vykonáva bez ťažkých invazívnych zákrokov. „Chirurg pritom na monitore vidí 3D obraz a používa jemné nástroje, ktoré majú lepšiu ohybnosť a vyššiu manipulovateľnosť, než majú ruky chirurga,“ objasnil ďalej.

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach 17. októbra 2012 operovali chirurgickým robotom da Vinci zapožičaným z Ústí nad Labem karcinóm prostaty.
Foto: TASR/František Iván


Operačný robot sa podobá na mnohoramenného pavúka. Každé rameno je vďaka systému kĺbov vysoko pohyblivé a precízne. Má štyri ramená – jedno je určené pre optiku, ďalšie tri ramená sú operačné. Počas operácie lekár nemusí byť pri pacientovi. Chirurgická konzola môže byť 1000 kilometrov vzdialená od robota, ktorý dáva telo do poriadku, pričom pohyby lekára sú prenášané on-line. Operovať robotom môže iba skúsený lekár, ktorý absolvuje prípravu na špecializovaných robotických pracoviskách.

Riaditeľ UNLP Ladislav Rosocha vyjadril presvedčenia, že najneskôr v roku 2014 bude operačný robot plne k dispozícii urológom, gynekológom, ušným lekárom, či chirurgom aj v Košiciach. „Cena robota sa pohybuje okolo dvoch miliónov eur, ale v prípade, že by sa nám podarilo ho zakúpiť, boli by sme jediní v okruhu 500 kilometrov. Robot by tak slúžil pacientom z celého Slovenska, ale aj z Maďarska, Poľska a Ukrajiny,“ povedal.