Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Komárne sa stretli stovky zdravotníckych odborníkov

Ilustračné foto. Foto: archív Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave

Vzdelávacie podujatie, určené hlavne pre zdravotníckych pracovníkov, sa tento rok tešilo mimoriadne veľkému záujmu.

Komárno 29. septembra (TASR) - Všeobecná nemocnica Komárno privítala dnes na jednej z najvýznamnejších vzdelávacích udalostí na Slovensku viac ako 800 profesionálov z oblasti zdravotníctva. Celoslovenská konferencia s medzinárodnou účasťou sa zameriavala na tému „Bezpečnosť pacienta - Bezpečnosť zdravotníckeho pracovníka“. TASR o tom informovala hovorkyňa skupiny Agel SK Marta Csergeová.

Ako uviedla, tohtoročný, v poradí piaty ročník konferencie slávnostne otvorila príhovorom Zlatica Halmová, garant konferencie, ktorá pôsobí ako námestníčka riaditeľa pre úsek ošetrovateľstva vo FORLIFE neziskovej organizácie (n. o.) vo Všeobecnej nemocnici Komárno. Viac ako 800 účastníkov privítali svojimi príhovormi aj Viktor Dudáš, riaditeľ FORLIFE n. o., Milan Leckéši, predseda predstavenstva AGEL SK, a.s., a primátor mesta Komárno László Stubendek.

Vzdelávacie podujatie, určené hlavne pre zdravotníckych pracovníkov, sa tento rok tešilo mimoriadne veľkému záujmu. „Vzhľadom na vysokú kvalitu prednášok, ako aj celej vzdelávacej akcie sme počítali s vysokou návštevnosťou, no finálny počet, ktorý presiahol 800 účastníkov, nás veľmi potešil. Tento záujem zároveň potvrdil dôležitosť a potrebu takejto konferencie a súčasne je pre nás obrovskou motiváciou pre ďalšie ročníky,“ uviedol Dudáš.

Podľa slov Csergeovej návštevníci celoslovenskej konferencie sa aj tento rok mohli tešiť na kvalitný program plný odborných prednášok na najvyššej úrovni. Po úvodnej prednáške venovanej bilancii výsledkov bezpečnosti pacientov za uplynulý rok, ktorou otvorila odbornú časť konferencie Z. Halmová, pokračoval program plenárnou prednáškou v podaní Rastislava Maďara so zameraním sa na nové fenomény v cestovnej medicíne a ich riziká pre nozokomiálne prostredie. Nasledoval blok prednášok zameraný na edukačné stratégie ako prostriedok bezpečnej ošetrovateľskej starostlivosti.

Na konferencii odznelo spolu 27 prednášok. Veľký záujem vyvolalo vystúpenie Eriky Böhmovej, nemocničnej hygieničky, na tému hygieny rúk z legislatívneho hľadiska a praxe v zdravotníctve. „Téma správnej hygieny rúk je v pracovnom živote odborníkov vždy aktuálnou témou, preto je dôležité pripomenúť si aj legislatívne aspekty tejto problematiky v porovnaní s príkladmi z praxe,“ uviedla Böhmová.

„Celoslovenská konferencia s medzinárodnou účasťou je zameraná na teoretické a praktické vedomosti z oblasti bezpečnosti zdravotníckych pracovníkov, ako aj pacientov. Jej cieľom je poskytnutie priestoru pre stretnutie a výmenu skúseností a poznatkov špičkových odborníkov a zdravotníckych pracovníkov pre neustále zvyšovanie kvality a bezpečnosti pri výkone práce zdravotníkov. Sme veľmi radi, že máme možnosť pripraviť takéto kvalitné fórum pre zdravotníkov z celého Slovenska a že nás poctili účasťou špičkové autority zo svojich odborov,“ dodala Halmová.