Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Českej republike sú hitom pilulky šťastia

Foto: TASR

Predaj antidepresív v Česku prudko rastie. Ľudia ich potrebujú o pätinu viac ako pred štyrmi rokmi.

Praha 14. augusta (TASR) - Česi stále viac zneužívajú psychotropné látky známe aj ako "pilulky šťastia".

Predaj antidepresív v Česku prudko rastie. Ľudia ich potrebujú o pätinu viac ako pred štyrmi rokmi. Odbyt niektorých z týchto liekov sa odvtedy zvýšil o viac ako o polovicu. Okrem toho sa nadužívajú aj niektoré lieky proti úzkostiam, na ktorých vzniká závislosť, uviedla dnes internetová stránka iDNES.cz.

Všetky lieky tohto typu sú na lekársky predpis. Napriek tomu sa k nim užívatelia dostanú ľahko. "Potreboval som len potvrdenie o práceneschopnosti, chvíľu si oddýchnuť, čo som lekárke povedal. Odpovedala, že potrebujem 'trochu slniečka do života', a dala mi dve škatuľky antidepresív s tým, že keď ich doužívam, mám prísť znova," opísal jeden mladý muž pre internetový portál.

Iní pacienti si lieky priamo vyžiadajú od svojho praktického lekára. Veľmi často ich aj dostanú. Odborníci si problém uvedomujú. "Je pozitívne, že sa ľudia liečia, namiesto toho, aby páchali samovraždy," povedal psychiater Martin Anders. Mnohí si však podľa neho neuvedomujú, že niektoré lieky slúžia ako prvá pomoc na dva-tri týždne, ale neliečia.

"V prípade depresie či úzkostných porúch sú nutné antidepresíva, ktoré sú čo do vzniku závislosti bezpečnejšie a hlavne liečia, neodstraňujú len nepríjemné príznaky, napríklad nervozitu," vysvetľuje Anders.

Odborník by mal podľa neho pacienta poučiť, že medzi depresiou a zlou náladou je veľký rozdiel. Mnohým ľuďom sa však nechce týždne čakať, kým dostanú termín v psychiatrickej ambulancii, a pre "pilulky šťastia" si radšej zájdu k praktickému lekárovi.

Na psychiatriu sa nakoniec dostanú, ale s iným problémom: v psychiatrickej liečebni v pražských Bohniciach pribúda žien závislých práve na upokojujúcich medikamentoch.