Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dajte si pozor, v Ríme či oblasti Var vyčíňa vírus Chikungunya

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ochorenie sa prejavuje vysokými horúčkami, bolesťou svalov, kĺbov či kožnými vyrážkami, informoval Úrad verejného zdravotníctva SR.

Bratislava 24. septembra (TASR) - V talianskom Ríme a jeho okolí či vo francúzskej oblasti Var hrozí riziko nákazy vírusom Chikungunya, varuje cestovateľov Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Prenáša sa komármi rodu Aedes.

Ochorenie sa prejavuje vysokými horúčkami, bolesťou svalov, kĺbov či kožnými vyrážkami. "Vážne komplikácie nie sú bežné, u starších osôb však infekcia vírusom môže zapríčiniť aj úmrtie," informuje ÚVZ SR.




Proti Chikungunyi neexistuje špecifická liečba ani vakcína. Príznaky ochorenia sa liečia podávaním liekov proti horúčke a bolesti. Hygienici odporúčajú používať repelenty, cestovatelia by mali nosiť dlhé nohavice či rukávy, komáre sú aktívne aj počas dňa.

"Radíme spať v miestnosti vybavenou sieťami proti hmyzu. Ak sa u cestovateľa po návrate na Slovensko vyskytnú príznaky pripomínajúce Chikungunyu, treba navštíviť lekára," radí ÚVZ SR.

Pre darcov krvi platí, že sú na 28 dní po návrate z uvedených oblastí postihnutých horúčkou Chikungunya vylúčení z možnosti darovať krv.