Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorých na chrípku pribudlo, zavretých je šesť materských škôlok

Ilustračné foto Foto: TASR

Ambulancie nahlásili celkovo 44.879 akútnych respiračných ochorení vrátane chrípky.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Chorých na chrípku tento týždeň pribudlo. Lekári celkovo nahlásili 4196 takýchto ochorení, najviac ich bolo v Trnavskom kraji a najmenej v Bratislavskom.

Chorobnosť vzrástla v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 18,9 percenta. "Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Ambulancie nahlásili celkovo 44.879 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky. Chorobnosť v porovnaní s minulým týždňom vzrástla o 8,5 percenta. Najvyššia chorobnosť na ARO bola v Bratislavskom kraji, najnižšia v Trnavskom. Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov.

"Pre chrípkové prázdniny museli zatvoriť šesť materských škôl," povedal Mikas. V rámci aktuálnej chrípkovej sezóny zaznamenali lekári osem prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI.

Najúčinnejšou ochranou proti chrípke je každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne, najvhodnejší čas naň je počas jesenných a zimných mesiacov, až do objavenia sa epidémie chrípky.

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, môžu sa pridružiť aj rôzne komplikácie. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká.

V Trnavskom kraji sú zatvorené štyri školy


V regiónoch Trnavského kraja zaznamenali v tomto týždni zdravotníci vzostup chrípkových ochorení. Pre zvýšený počet chorých detí boli zatvorené štyri školské predškolské zariadenia v okresoch Dunajská Streda a Galanta. Celkovo je v evidencii lekárov 5165 pacientov s akútnymi respiračnými ochoreniami (ARO), z toho 700 ochorelo na chrípku. Informovala o tom TASR Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

"Pri ARO ide o nárast prípadov o 10,91 percenta a pri ochoreniach podobných chrípke o 32,56 percenta," uviedla. Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia je v okrese Senica a vo vekovej skupine detí do päť rokov. V troch percentách ARO bol hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie zápal prínosových dutín.

V okrese Dunajská Streda je zatvorená jedna základná a jedna materská škola, v okrese Galanta dve základné školy.