Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vláda povolila kalifornským vedcom dovoz marihuany z Kanady na výskum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Povolenie dostalo stredisko, ktoré skúma účinky marihuany pri liečbe esenciálneho trasu. Ten sa vyskytuje pri ochoreniach nervovej sústavy a v USA postihuje okolo desať miliónov ľudí.

San Diego 19. septembra (TASR) - Americká vláda povolila v utorok kalifornským vedcom dovoz výťažkov z marihuany z Kanady na lekárske štúdie, informuje agentúra AP. Pre výskumníkov bolo doteraz problematické získať túto rastlinu z domácich zdrojov.

Národný úrad pre kontrolu obchodu s drogami (DEA) schválil dovoz kapsúl s dvoma kľúčovými zložkami indickej konopy - CBD a THC - zo spoločnosti Tilray Inc. v Britskej Kolumbii. Tilray má licenciu na výrobu a distribúciu marihuany na lekárske účely.

Povolenie dostalo stredisko na výskum konopy na Kalifornskej univerzite (UC) v San Diegu, ktoré skúma účinky marihuany pri liečbe esenciálneho trasu (ET). Ten sa vyskytuje pri ochoreniach nervovej sústavy a v USA postihuje okolo desať miliónov ľudí.

Federálne zákony v Spojených štátoch marihuanu zakazujú, čo vedcom znemožňuje získavať vzorky z výskumných programov, ktoré povolili úrady v jednotlivých štátoch. Vláda prikazuje obstarávať si konopu z Národného ústavu pre otázky zneužívania drog (NIDA), ktorý používa rastlinu pestovanú na Mississippskej univerzite.

Výskumníci sa už dávnejšie sťažovali na problematické zaobstarávanie si marihuany a aj na jej kvalitu. Trvalo dva roky, kým im vláda udelila povolenie dovážať túto drogu z Kanady. Tam je jej použitie na lekárske účely zákonom povolené a na budúci mesiac sa začne aj predaj na rekreačné účely.