Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Úrad verejného zdravotníctva: V čakárňach je čoraz viac chorých

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Počas týždňa nahlásili 46.195 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky. Chorobnosť tak oproti predchádzajúcemu týždňu stúpla o 6,1 percenta.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Pacientov v ambulanciách lekárov naďalej pribúda. Počas týždňa nahlásili 46.195 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky. Chorobnosť tak oproti predchádzajúcemu týždňu stúpla o 6,1 percenta.

"Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Bratislavskom kraji, najnižšia v Banskobystrickom," informoval TASR hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Rovnako ako minulý týždeň, najčastejšie ochoreli deti do päť rokov.

Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 4393 ľudí, chorobnosť vzrástla o 15,1 percenta. Chrípkové prázdniny vyhlásili tento týždeň v desiatich materských školách, jednej základnej škole a jednej spojenej materskej a základnej škole.

V rámci aktuálnej chrípkovej sezóny zaznamenali lekári aj dva prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI). V tomto týždni ho však nediagnostikovali nikomu.

Chrípková sezóna potrvá do apríla. Epidemiológovia radia v tomto období v rámci prevencie často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať, vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu. Očkovanie preplácajú všetky zdravotné poisťovne.