Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Union zdravotná poisťovňa aktívne podporuje prevenciu aj u detí

Foto:

Obezita detí sa na Slovensku stáva vážnym problémom, a to nielen estetickým, ale predovšetkým zdravotným.

Bratislava 26. októbra (OTS) - Dôvody detskej obezity sú rôzne, avšak len zriedkavo je to genetická porucha. Oveľa častejšími príčinami sú nesprávne stravovanie a nedostatok pohybu. Detská obezita spôsobuje mnohé ochorenia už v detskom, ale aj neskôr v dospelom veku. Môže to byť napríklad cukrovka, ochorenia pohybového aparátu, zvýšený krvný tlak, ochorenia ciev, nádorové ochorenia alebo ochorenia srdca, na ktoré Slováci zomierajú najčastejšie. Union zdravotná poisťovňa preto od októbra uhrádza všeobecným lekárom pre deti a dorast liečbu obezity u detí.

„Ide o platbu, ktorú dostanú pediatri nad rámec kapitácie v prípade, ak sa starajú o detského poistenca s obezitou. Navyše, ako jediná zdravotná poisťovňa sme začali hradiť pediatrom preventívne vyšetrenie cholesterolu u všetkých detí v 13. roku života. V Union zdravotnej poisťovni sme vždy kládli dôraz na prevenciu, preto si myslíme, že včasná intervencia voči detskej obezite môže v budúcnosti zamedziť mnohým vážnym zdravotným problémom,“ povedala členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne, Elena Májeková.

Nielen v prevencii obezity ide Union zdravotná poisťovňa dopredu. Nad rámec kapitácie hradí ako jediná zdravotná poisťovňa aj otoskopické vyšetrenie u detí. Detský lekár je tým finančne motivovaný zrealizovať základnú ušnú diagnostiku, čo mu umožňuje ľahšie sa rozhodnúť o ďalšom medicínskom postupe. Rodičia zároveň nemusia so svojimi deťmi navštevovať ambulancie špecialistov v prípadoch, keď to nie je potrebné.

„Týmito krokmi podporujeme rozšírenie kompetencií pediatrov s cieľom zlepšiť starostlivosť o našich detských poistencov,“ doplnila Elena Májeková. Liečba obezity u detí a otoskopické vyšetrenia sú uhrádzané zazmluvneným pediatrom združeným v Zväze ambulantných poskytovateľov a v Asociácii súkromných lekárov, postupne však bude Union zdravotná poisťovňa tieto zmeny zavádzať do zmlúv so všetkými pediatrami na Slovensku.