Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V desiatkach prípadoch bola zle poskytnutá zdravotná starostlivosť

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Ľudia sa najčastejšie sťažovali na postup pri liečbe v súvislosti s úmrtím.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) zistil vlani nesprávne poskytnutie zdravotnej starostlivosti (ZS) v desiatkach prípadov.

Celkovo úrad vlani prijal 1563 podaní, 224 mal ešte z predchádzajúceho roku. Vyše 1000 z tých, ktoré prešetril do konca roka, sa týkalo poskytovania ZS. Ako opodstatnených sa potvrdilo 228 prípadov.

Ako ďalej vyplýva z informatívnej správy úradu, ľudia sa najčastejšie sťažovali na postup pri liečbe v súvislosti s úmrtím, trápili ich aj neetický prístup zdravotníckeho pracovníka k pacientovi, určenie diagnózy, ale aj poplatky. Za pochybenia úrad vlani poskytovateľom zdravotnej starostlivosti uložil pokuty za vyše 200.000 eur.

Každý pacient, ktorý sa domnieva, že mu nebola správne poskytnutá zdravotná starostlivosť, teda ak si myslí, že lekár nepostupoval správne, má výhrady k liečbe, stanoveniu diagnózy, pretrvávajú u neho zdravotné ťažkosti a podobne, má právo obrátiť sa na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten v rámci svojej kompetencie prešetruje, či bola starostlivosť poskytnutá správne v zmysle zákona.

Na základe podnetu úrad vykoná dohľad u poskytovateľa a zistí, či postupoval správne. Má tiež možnosť prizvať si odborníkov z jednotlivých medicínskych odborov.