Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

TRNAVA: Poistenci VšZP museli dnes za röntgen v poliklinike zaplatiť

V stanovisku VšZP hovorkyňa Dana Gašparíková uviedla, že VšZP mala s poskytovateľom - RAY–centrom, s.r.o., uzatvorený zmluvný vzťah na dobu určitú do 31.12.2012.

Trnava 2. januára (TASR) – Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktorí dnes potrebovali röntgentové vyšetrenie na pracovisku na prízemí Mestskej polikliniky v Trnave, museli zaň zaplatiť v hotovosti. VšZP totiž s poskytovateľom - RAY-centrom, s.r.o., neuzatvorila od nového roka ďalšiu zmluvu. A tak svoje služby poskytuje bezplatne iba poistencom Union ZP a Dôvery.

Konateľ spoločnosti Jozef Bachratý v súčasnosti nevie uviesť, či ide o konečné stanovisko poisťovne. "Mali by sme byť ešte stále v rokovaní," povedal dnes pre TASR. Bachratý o možnosti, že s ním VšZP neuzatvorí novú zmluvu, vedel už v priebehu decembra, spoločnosť sa však stále usilovala o dohodu. V závere roka to podľa jeho slov vyzeralo, že pracovisko bude môcť naďalej svoje služby poistencom VšZP bezplatne poskytovať. "Dnes je to inak, sme bez zmluvy," dodal Bachratý.

O poistencov VšZP by sa malo postarať druhé rádiodiagnostické pracovisko - Inštitút zobrazovacej diagnostiky (IZD), ktoré pracuje v suteréne detskej časti polikliniky. V čase, keď začal byť problém s RAY-centrom aktuálny, konateľ IZD, s.r.o., Igor Obšitník pre TASR povedal, že niet dôvodu na obavy, že by IZD množstvo klientov nezvládol. V súčasnosti má nový röntgenový prístroj, ktorého kapacita je dostačujúca nielen na denný prísun pacientov IZD, ale aj pre zhruba 200 doterajších pacientov RAY-centra z VšZP. Tí, čo dnes prišli na vyšetrenia do IZD, čakali podľa vedúceho lekára Vladimíra Neschla okolo 30 minút, čo je štandardný čas. "Kapacita a možnosti tohto zariadenia sú schopné zvládnuť aj dennú potrebu celej nemocnice," povedal Obšitník s tým, že najdôležitejšou výhodou röntgenu je niekoľkonásobne nižšia radiačná záťaž pacientovho organizmu oproti starým zariadeniam. Pacienti si novou situáciou na trnavskej poliklinike podľa neho iba polepšia. Prístroj je v súčasnosti najmodernejší, aký sa na Slovensku nachádza. "Sme na to materiálne i technologicky úplne pripravení," uviedol konateľ. V IZD pracuje v súčasnosti 25 lekárov a ďalší personál, pre nový röntgen postavili samostatnú recepciu. "Nevýhodou je zatiaľ malá čakáreň. Usilujeme sa túto skutočnosť zmeniť, rokujeme s mestom, ale pri tempe, akým dokážeme pacientov obsluhovať, ani toto nie je zásadný problém," dodal Obšitník.

V stanovisku VšZP hovorkyňa Dana Gašparíková uviedla, že VšZP mala s poskytovateľom - RAY–centrom, s.r.o., uzatvorený zmluvný vzťah na dobu určitú do 31.12.2012. Poisťovňa má okrem IZD v Trnave zazmluvnenú ešte Rádiologickú kliniku Fakultnej nemocnice na ulici A. Žarnova. VšZP prepláca poistencom platby za poskytnutú zdravotnú starostlivosť len po predchádzajúcom súhlase krajskej pobočky. "Nakoľko RAY-centrum, s.r.o., je nezmluvným poskytovateľom, VšZP uhradí poskytovateľovi len za neodkladnú zdravotnú starostlivosť," uviedla dnes Gašparíková pre TASR.