Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Tento rok pribudlo norovírusových ochorení

ilustračná foto Foto: TASR

Prenos norovírusových ochorení je fekálno-orálny. Dochádza k nemu znečistenými rukami infikovanej osoby, zanesením nákazy do úst, prípadne rukami znečistenými dotykom s kontaminovanými predmetmi.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Na Slovensku bolo v posledných piatich rokoch hlásených asi 1000 norovírusových ochorení ročne. Za prvých deväť mesiacov tohto roka Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zaznamenal 1435 prípadov.

Najviac ochorení sa vyskytlo v Trenčianskom (523) a najmenej v Banskobystrickom kraji (37). Ochorenia sa vyskytovali vo všetkých vekových skupinách, najviac však medzi 10- až 14-ročnými (246) a päť- až deväťročnými (239).

"Norovírusy sú celosvetovo rozšírené vírusy, ktoré sú veľmi odolné voči vplyvom vonkajšieho prostredia. Sú zodpovedné za väčšinu epidémií gastroenteritíd vírusového pôvodu, najmä u dospelých," informoval zastupujúci hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Inkubačná doba je 12 až 48 hodín.

Prenos norovírusových ochorení je fekálno-orálny. Dochádza k nemu znečistenými rukami infikovanej osoby alebo zanesením nákazy do úst, prípadne rukami znečistenými dotykom s kontaminovanými predmetmi, ako sú kľučky dverí, telefónne slúchadlá a pod. Hlavnými faktormi prenosu sú potraviny ako šaláty, sendviče, jedlá rýchleho stravovania kontaminované osobami, ktoré s nimi manipulujú.

"Ochorenie sa prejavuje nevoľnosťou, vracaním, bolesťami brucha, vodnatými hnačkami, v niektorých prípadoch sa pridružuje zvýšená teplota, bolesti hlavy, končatín a svalov. Príznaky vo väčšine prípadov odznievajú v priebehu 12 až 72 hodín," dodal Rovný. Norovírusové infekcie sa vyskytujú počas celého roka. V miernom klimatickom pásme je pre ne typický výskyt v chladnom období roka.

Prevenciou pred ochorením je dôkladné umývanie rúk, tepelná úprava potravín a dezinfikovanie predmetov a plôch, ktoré by mohli byť kontaminované. Ochorenie si zväčša vyžaduje len symptomatickú liečbu.

Norovírusy sú pravdepodobne za masovým výskytom brušno-črevných ochorení vo viacerých východonemeckých spolkových krajinách. Koncom septembra tam evidovali asi 7000 prípadov infekcie.