Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

POHYBOM KU ZDRAVIU: Kvalitu života máme vo svojich rukách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Naťahovanie, prechádzka či pobyt na slnku: odborníci poukazujú na to, ako si skvalitniť život.

Bratislava 10. mája (TASR) - Telesná aktivita, cvičenie a šport znižuje významným spôsobom riziko závažných chronických chorôb. "Medzi takéto choroby nepatrí len nadváha, obezita a cukrovka, ale aj také ochorenia, akými je srdcový infarkt alebo mozgová mŕtvica,“ pripomína pri príležitosti svetového dňa Pohybom ku zdraviu lekár Peter Minárik.

Poznamenal, že pre mnohých bude možno k počudovaniu, že šport chráni aj pred zhubnými nádormi. "Presvedčivo je to dokázané pri rakovine prsníka a rakovine hrubého čreva," vysvetlil Minárik. Nie je nutné, aby to bol šport náročný.

Aj ľahký poklus dokáže podľa trénera Maroša Krivosudského zvýšiť hladinu dopamínu. "Akákoľvek činnosť, ktorá nám spôsobuje potešenie, vplýva na jeho vylučovanie. Okrem toho sa nám na jarnom slnku citeľne zlepší nálada, pretože okrem tvorby vitamínu D sa nám v mozgu začne vyplavovať serotonín,“ vysvetlil kondičný tréner. Na začiatok stačí napríklad vybehnúť domov po schodoch, ísť do obchodu pešo, dať si ráno desaťminútový strečing alebo ísť na výlet do lesa.

Svetový deň - Pohybom ku zdraviu vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v roku 2002. Tento deň je jednou z iniciatív, ktorej úlohou je upozorniť na rastúci problém chronických ochorení, ktorým sa dá predchádzať aktívnym spôsobom života. Nedostatočná fyzická aktivita najčastejšie v kombinácii s nesprávnou výživou sa spolupodieľa na vzniku chronických ochorení, ako sú ochorenia srdcovocievne, onkologické, metabolické, respiračné či ochorenia pohybového aparátu.