Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Štátna VšZP sa dohodla s nemocnicami na úprave platieb

Generálny riaditeľ VšZP Miroslav Kočan . Foto: TASR - Michal Svítok

Neštátne nemocnice potrebujú na tohtoročné zvýšenie platov zamestnancov asi 15 miliónov eur.


Bratislava 24. januára (TASR) - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa dnes dohodla s malými a strednými nemocnicami na podmienečnej úprave platieb na druhý kvartál tohto roka. Ide o kompromis, ktorý má nemocniciam umožniť vykryť zvýšené náklady na platy zamestnancov. Štátna poisťovňa však upozorňuje, že pokiaľ nedôjde k dofinancovaniu zdravotníctva, platby sa vrátia na pôvodnú výšku.

"VšZP súhlasila s týmto riešením za podmienky, že nemocnice akceptujú opatrenia, ktoré sú súčasťou Ozdravného plánu VšZP a že do 30. júna 2017 poisťovňa získa dodatočné finančné zdroje na pokrytie zvýšených mzdových nákladov nemocníc. V prípade, že nedôjde k dodatočnému navýšeniu zdrojov zo strany štátu, VšZP od 1. júla 2017 pristúpi k úhradám platným k 31. decembru 2016," informovala jej hovorkyňa Petra Balážová.

Štátna poisťovňa, ktorá musí pre vysokú stratu plniť ozdravný plán, pôvodne nemocniciam združeným v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) viac peňazí neponúkala. Dohoda sa začala rysovať na minulotýždňovom rokovaní na pôde ministerstva zdravotníctva. Neštátne nemocnice potrebujú na tohtoročné zvýšenie platov zamestnancov asi 15 miliónov eur. ANS odhaduje, že na dofinancovanie rezortu treba minimálne sto miliónov eur.