Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Špecialisti si na školení skúsili endoskopické odstraňovanie nádorov

Na snímke Boris Pekárek Foto: TASR - Dano Veselský

Endoskopická submukózna disekcia je japonskou metódou na endoskopické odstránenie včasných nádorov v tráviacom trakte.

Bratislava 28. marca (TASR) – Na pôde Národného onkologického ústavu (NOÚ) si historicky po prvý raz päť gastroenterológov vyskúšalo endoskopickú metódu odstraňovania včasných nádorov v tráviacom trakte. Svoje skúsenosti lekárom z Bratislavy, Nitry, Trenčína a Žiliny odovzdal primár gastroenterologického oddelenia NOÚ Boris Pekárek. TASR o tom informovala hovorkyňa ústavu Martina Šoltésová.

"Verím, že tento prvý seminár pomôže implementovať metódu endoskopickej submukóznej disekcie (ESD) v ďalších centrách a pomôže tak zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti na Slovensku," uviedol Pekárek. Účastníci kurzu si mohli svoje zručnosti a endoskopické techniky vyskúšať na vypreparovanom žalúdku i čreve z prasaťa.

Ako ďalej Pekárek priblížil, súčasťou seminára bolo aj vykonanie ESD u pacientky s nízko položeným nádorom konečníka zasahujúcim až do análneho otvoru. Lekári mohli počas invazívneho výkonu nielen sledovať stratégiu a prevedenie gastroenterológa, ale aj klásť otázky.

Endoskopická submukózna disekcia je japonskou metódou na endoskopické odstránenie včasných nádorov v tráviacom trakte. Ide o šetrný zákrok bez nutnosti štandardnej operácie. Endoskopické pracovisko NOÚ ako jediné na Slovensku vykonáva ESD v konečníku a hrubom čreve. Vlani v ústave vykonali celkovo 54 takýchto zákrokov.