Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovákom transplantujú pľúca v Prahe, Drucker podpísal memorandum

Na snímke minister zdravotníctva ČR Miloslav Ludvík (vpravo) a minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker počas brífingu po spoločnom stretnutí v Bratislave 3. októbra 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

Transplantáciu pľúc lekári na Slovensku nevykonávajú. Slovensko malo dlhoročnú spoluprácu s Rakúšanmi, od roku 1998 urobili vo Viedni transplantácie 67 pacientom.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Slovákom budú transplantovať pľúca v najväčšej českej nemocnici Motol v Prahe. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) dnes podpísal memorandum o spolupráci v tejto oblasti so svojím českým náprotivkom Miloslavom Ludvíkom.

"S českou stranou sme sa dohodli na Fakultnej nemocnici Motol, ktorá robí takéto transplantácie. Ročne spoločne pre občanov Českej a Slovenskej republiky tak zabezpečí desiatky transplantácií, čo je už úroveň európskej špičky," povedal Drucker. Spolu má ísť asi o 80 pacientov ročne. Predtransplantačná a posttransplantačná starostlivosť sa bude poskytovať v Univerzitnej nemocnici Bratislava.



"Dnešný dňom je slovenským pacientom umožnené, aby boli okamžite transplantovaní," povedal český minister zdravotníctva. Pripomenul, že vďaka tomuto kroku sa rozšíri aj počet darcov. Pacienti sa tak k novým pľúcam môžu dostať skôr, čo im môže zachrániť život. Ročne je na Slovensku asi desať kandidátov indikovaných na takýto výkon.

Transplantáciu pľúc lekári na Slovensku nevykonávajú. Slovensko malo dlhoročnú spoluprácu s Rakúšanmi, od roku 1998 urobili vo Viedni transplantácie 67 pacientom. Zmluva vypršala v máji tohto roka. Ministerstvo zdravotníctva chce, aby sa tento technicky najkomplikovanejší transplantačný výkon robil v budúcnosti aj na Slovensku.

Ministri zdravotníctva sa venovali aj témam ako lieková politiky či štandardné, preventívne, diagnostické a liečebné postupy. Hovorilo sa aj o slovenskej kandidatúre na sídlo Európskej liekovej agentúry, ktorá sa pre brexit sťahuje z Londýna. Minister Ludvík deklaroval, že Slovensko v tejto veci podporuje a pri hlasovaní bude pre Česko prvou voľbou.