Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry prídu pred Ústavný súd SR v bielych tričkách

Foto: TASR/František Iván

Má to byť symbol toho, že sestry chcú naďalej poskytovať kvalitnú ošetrovateľskú starostlivosť, slúžiť verejnosti a predovšetkým vykonávať svoju prácu na Slovensku.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Kým pred parlamentom sestry protestovali v čiernych tričkách, na budúcotýždňový protest pred Ústavným súdom SR si, naopak, vybrali biele. Má to byť symbol toho, že sestry chcú naďalej poskytovať kvalitnú ošetrovateľskú starostlivosť, slúžiť verejnosti a predovšetkým vykonávať svoju prácu na Slovensku. Sestry pred ÚS SR privádza pozastavenia účinnosti zákona, ktorý v reakcii na petíciu upravil ich mzdy.

Cieľom protestu, ktorý sa uskutoční v stredu 10. októbra, je poukázať na neustálu degradáciu postavenia sestier a upieranie ich občianskych práv. "Rozhodnutie Ústavného súdu SR o pozastavení účinnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch má viaceré nedostatky, vyvolávajúce pochybnosti o férovom prístupe pléna voči sestrám a pôrodným asistentkám. Plénum navyše rozhodlo o prijatí podania zarážajúco a neobvykle rýchlo. O tom, či je zákon v súlade s ústavou, však ešte nerokovalo," informovala Ivana Kvetková zo Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

Sestry na proteste očakávajú aj podporu lekárov, pacientskych organizácií a verejnosti. Rovnako ako v prípade júlového protestu pred Národnou radou SR pôjde podľa Kvetkovej o pokojné, kultivované a nekonfrontačné protestné zhromaždenie občanov nespokojných s rozhodnutiami kompetentných orgánov, ktoré predlžujú ich právne a sociálne neistoty.

Účinnosť zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek na svojom neverejnom zasadnutí 11. júla pozastavil Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý tak prijal návrh prvého námestníka generálneho prokurátora SR Ladislava Tichého na preskúmanie ústavnosti. Ten tak reagoval na podnet Slovenskej lekárskej komory. Sestry už preto prišli v júli v čiernych tričkách protestovať pred parlament. Asociácia nemocníc Slovenska v súčasnosti uvažuje aj o možnosti podania podnetu na zákon, ktorý upravil mzdy lekárom.