Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nemocnicu na Rázsochách by mohli začať búrať najskôr na jeseň

Nemocnica Rázsochy v Lamači, archívna snímka. Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti pripravuje súťažné podklady na jej búranie, zverejniť by ich malo na prelome januára a februára tohto roka.

Bratislava 24. januára (TASR) - Rozostavanú nemocnicu na bratislavských Rázsochách by mohli začať búrať najskôr na jeseň. Časom by sa tam mala postaviť nová univerzitná nemocnica.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v súčasnosti pripravuje súťažné podklady na jej búranie, zverejniť by ich malo na prelome januára a februára tohto roka. Potvrdil to dnes novinárom šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Povedal tiež, že v priebehu jedného či dvoch mesiacov by sa mal obstarávať "i kompletný poradca vrátane projektovej dokumentácie".

Výberové konanie na post šéfa príspevkovej organizácie Nemocnica Rázsochy nedávno vyhrala Zita Táborská, bývalá šéfka Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Drucker tvrdí, že takýto post je potrebný, hoci nová univerzitná nemocnica ešte nestojí. "Potrebujeme štatutára, niekoho, kto pripravuje potrebné veci do budúcna," uviedol minister s tým, že v tejto fáze ide najmä o procesy verejného obstarávania. Podotkol, že požiadal, "aby odmeňovanie bolo primeranej úrovni tomu, na čom sa robí". Povedal tiež, že "s pani Táborskou sme diskutovali, či by mala záujem prihlásiť sa do výberového konania".

Na čele príspevkovej organizácie Nemocnica Rázsochy stál do konca novembra minulého roka Jozef Dolinský. Bývalý šéf Národného onkologického ústavu v Bratislave bol vo funkcii na dobu určitú.

Potrebu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava má vyriešiť výstavba nemocnice na Rázsochách, kde už roky stojí rozostavaný objekt, a rekonštrukcia, prípadne dostavba tej v Ružinove.

Najväčšiu aj najzadlženejšiu slovenskú nemocnicu tvorí v súčasnosti päť zariadení - na Kramároch, v Starom Meste, Ružinove, Petržalke a Podunajských Biskupiciach. Po novom to majú byť len Rázsochy a Ružinov.