Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Onkopacienti potrebujú aj pomoc pre dušu

Ilustračné foto Foto: TASR/S. Písecký

Pacientom v nemocnici už desať rokov pomáha Dobrovoľnícka skupina Vŕba.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Onkológia je oblasť, v ktorej podľa odborníkov nestačí iba liečenie somatických príznakov ochorenia. "Pacienti totiž potrebujú liečiť ubolenú dušu," priblížil prednosta Internej onkologickej kliniky Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave Stanislav Špánik.

Pacientom v nemocnici už preto desať rokov pomáha Dobrovoľnícka skupina (DS) Vŕba. Ľudia, ktorí k nej patria, venujú raz do týždňa svoj voľný čas sprevádzaniu a navštevovaniu onkopacientov.

"V týchto dňoch okrem našich dlhodobých aktivít priamo na oddeleniach rozbiehame novú službu rozdávania kávy, čaju, časopisov a milého slova ambulantným pacientom. Mnohí z nich čakajú dlhé hodiny na terapie a vyšetrenia a sú príjemne prekvapení, keď k nim prichádzajú dobrovoľníci s touto službou," povedala koordinátorka programu Alžbeta Mračková. Dodala, že jednou z vízií DS Vŕba je rozbehnúť podobné programy aj v iných nemocniciach. Podľa jej slov však tie často nie sú na doplnkové nadštandardné služby pripravené.

Občianske združenie Dobrovoľnícka skupina Vŕba vzniklo v apríli 2003. Venuje sa sprevádzaniu dospelých, onkologicky chorých ľudí v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave a rozvíja myšlienku dobrovoľníctva v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku. "Keď vznikla Vŕba, splnil sa mi sen. Stala sa predvojom tzv. psycho-sociálnej medicíny. Aktivity Vŕby neustále rastú a my ju budeme radi aj naďalej podporovať," zhrnula prezidentka Ligy proti rakovine SR Eva Siracká.

TASR informácie poskytla koordinátorka programu Alžbeta Mračková.