Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Radíme:Pri vysokom tlaku môže nastúpiť bolesť hlavy či chronická únava

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rizikovými faktormi pre vznik hypertenzie sú napríklad pohlavie, vek či genetika.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou. Poukázala na to všeobecná lekárka pre dospelých Jana Bendová. Apeluje na pravidelné meranie krvného tlaku.

"Tlak sa zmeria niekoľkokrát, ideálne trikrát, a urobí sa priemer týchto hodnôt," priblížila. Optimálna hodnota krvného tlaku je podľa jej slov do 120/80 mmHg a menej. Poukázala na to, že hypertonikom sa človek nestane po jednom nameraní vysokého tlaku. "Artériová hypertenzia je chronické ochorenie, ktoré sa prejavuje dlhodobým zvýšením krvného tlaku," podotkla s tým, že diagnostický proces je širší a zahŕňa dlhodobejšie meranie doma, v práci či ambulancii.

Rizikovými faktormi pre vznik hypertenzie sú napríklad pohlavie, vek či genetika. "Ak mali naši rodičia vysoký krvný tlak alebo problémy so srdcom, existuje vyššie riziko, že tieto problémy postihnú aj nás," doplnila lekárka. Rizikovými faktormi sú aj fajčenie, nadváha, obezita, sedavý životný štýl či nezdravé stravovanie. Patria k nim tiež stres alebo nadmerná konzumácia alkoholu.

Bendová poukázala na to, že pri liečbe je potrebná zmena životného štýlu. "Ak režimové opatrenia nestačia, je potrebné pristúpiť k liečbe liekmi. To však neznamená, že ukončíme režimové opatrenia. Naopak, ak človek začne užívať lieky na vysoký krvný tlak, je potrebné, aby robil všetko pre čo najzdravší životný štýl," dodala. Okrem farmakologickej liečby je na Slovensku k dispozícii aj tzv. intervenčná liečba.