Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Psoriáza nie je nákazlivá, pacienti búrajú predsudky v uliciach

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Psoriáza trápi na Slovensku desiatky tisíc ľudí, patrí medzi jednu z najčastejších ochorení, pre ktoré sú pacienti sledovaní v dermatovenerologických ambulanciách.

Bratislava 27. júna (TASR) - Psoriáza nie je nákazlivé ochorenie, nepríjemné kožné prejavy sa neprenášajú dotykom. Upozorňujú na to pacienti, predsudky sa rozhodli dnes v bratislavských uliciach búrať objatiami.

"Chceli sme zistiť, ako zareagujú ľudia pri objatiach s takýmito pacientmi," povedala Mária Cetkovská z pacientskej organizácie Spoločnosť psoriatikov a atopikov SR. Združenie sa zdravým snaží vysvetliť, že psoriáza je neinfekčná a dedične podmienená. Preto by ľudia nemali mať strach z fyzického kontaktu s takýmito pacientmi. Tí sa pre defekty na koži často od spoločnosti izolujú, stretávajú sa i s diskrimináciou.

Psoriáza trápi na Slovensku desiatky tisíc ľudí, patrí medzi jednu z najčastejších ochorení, pre ktoré sú pacienti sledovaní v dermatovenerologických ambulanciách. Ich celkový počet sa odhaduje na asi 200.000.

Ochorenie spôsobuje chronické zápaly kože, lekári ju zaraďujú medzi autoimunitné ochorenie, vyznačuje sa ostro vymedzenými, šupinatými, červenými kožnými léziami, najčastejšie sa vyskytujúcimi na lakťoch, kolenách, pokožke hlavy, rúk a nôh. Medzi typické príznaky patrí svrbenie, podráždenie a bolesť. Okrem kože bývajú postihnuté aj nechty a kĺby.

Na liečbu tohto ochorenia sa v súčasnosti využívajú viaceré druhy liečby. Buď je lokálna, pri ktorej sa na kožu priamo aplikujú maste, ďalej ide o fototerapiu, pri ktorej ide o využitie ultrafialového svetla a jeho liečebných účinkov a systémovú liečbu (tabletková alebo injekčná), ktorá sa zameriava na imunitný systém ako celok.