Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prezident vyzýva na nájdenie zdrojov na platy sestier

Prezident SR Ivan Gašparovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Upozorňuje však, že pri riešení situácie v zdravotníctve je potrebné vychádzať z reality.

Bratislava 11. apríla (TASR) – Prezident SR Ivan Gašparovič vyzýva na nájdenie zdrojov, ktoré by aspoň čiastočne uspokojili nároky zdravotných sestier vyplývajúce zo zákona. Upozorňuje však, že pri riešení situácie v zdravotníctve je potrebné vychádzať z reality. "Tá je tvrdá. To, čo sa dá, treba splniť a čo nejde, tam treba hľadať najreálnejšie možnosti, ako zlý dopad na občana vyriešiť čo najskôr," povedal po dnešnom rokovaní so zástupcami lekárov a nemocníc. Podotkol, že súčasná vláda má ťažkú úlohu.

Poznamenal, že niekdajší minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) sľuboval zdravotným sestrám absolútne nereálne veci. Rovnako naznačil, že minulá vláda pod vedením Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) sľúbila vyššie platy s tým, že ťarcha padne už na niekoho iného. "Platy bolo treba upraviť. Možno tento krok bol realizovaný s tým, že tí, ktorí ho realizovali, vedeli, že zodpovednosť padne na iných," uviedol.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko pripomenul, že nemocnice už od novembra 2011 upozorňujú na vážnosť situácie, ktorá vychádza z nedostatku peňazí na platy lekárov sestier. Vyššie platy im vyplývajú zo zákonov, ktoré prijala minulá vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). "Upozorňovali sme, že obidva zákony sú nešťastné, nesystémové, hlavne nie sú finančne kryté a keď nedôjde k zmenám, v máji 2012 nebudú mať nemocnice na platy a v júni 2012 skolabujú," zdôraznil Petko.

Prezident Asociácie nemocníc Marián Petko
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Situácia sa do mája podľa neho nedá vyriešiť. "Obávam sa, že to nebude lepšie," povedal. Pripustil však, že mesiac či dva sa to dá ako tak zvládnuť. "Ale v júni musia byť prijaté opatrenia, aby sme boli schopní zabezpečiť bežnú prevádzku nemocníc," vyhlásil. Je rád, že ministerka Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) na pondelok (16. apríla) iniciovala rokovanie, na ktorom sa majú hľadať riešenia, ktoré by okrem iného upokojili situáciu. Petko nechce šíriť poplašné správy, preto nekomentoval, či sa má pacient obávať ísť do nemocnice. Dúfa však, že aj komora sestier si uvedomí vážnosť situácie a tiež bude hľadať ústretové riešenia.

Prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Milan Dragula zdôraznil, že treba pracovať na tom, aby sa zlepšil zdravotný stav populácie. "Nechceme sa vadiť o platoch, chceme, aby občan SR bol spokojný so systémom, ktorý mu prinavracia zdravie," povedal. Zároveň poukázal na zlú finančnú situáciu v rezorte zdravotníctva. Upozornil, že SLK nikdy nespochybňovala potrebu zvýšenia platu sestier, no volá po hľadaní zdrojov tam, kde sú. Vidí ich aj v zisku zdravotných poisťovní. "Systém je v ťažkostiach a poisťovne vytvárajú zisk. To je niečo nenormálne," vyhlásil.

Potvrdil zároveň, že lekári chcú rokovať s ministerkou Zvolenskou a hľadať riešenia. Kroky na nájdenie peňazí na platy neprezradil, chce o nich najskôr hovoriť s ministerkou. "Sú to kroky, ktoré hľadajú zdroje vo vnútri systému," poznamenal s tým, že v súčasnosti ide o to, "aby zdravotníctvo prežilo rok 2012".

Prezident Gašparovič vidí kroky k riešeniu situácie aj v novelizácii zákonov. Upraviť bude podľa neho treba šesť právnych noriem. Je nevyhnutné dať ich do súladu. "Niekedy sú totiž v rozpore, čo nie je dobré," upozornila hlava štátu. Pokiaľ ide o podanie na Ústavný súd SR, ktorý pripravujú zdravotné sestry, Gašparovič si nie je istý, či sa podnetom bude súd zaoberať. Musí tak učiniť podľa neho ministerka.