Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prešovská nemocnica otvorila zrekonštruované CT pracovisko

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnil aj minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker.

Prešov 24. novembra (TASR) – Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove v piatok uviedla do prevádzky dve zrekonštruované pracoviská - Reimanovu lekáreň pre verejnosť v areáli nemocnice a časť rádiologického oddelenia s novým CT prístrojom. Na slávnostnom otvorení sa zúčastnil aj minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Po 14 rokoch nahradil starý CT prístroj na prešovskej rádiológii nový moderný, ktorý vzišiel z centrálneho verejného obstarávania. V zmysle zákona o verejnom obstarávaní ho zabezpečilo ministerstvo zdravotníctva. Cena za prístroj s označením Siemens Somatom Definition AS+ vrátane päťročného záručného servisu je necelých 1,080 milióna eur (s DPH), pričom zo štátneho rozpočtu z kapitálových výdavkov bude uhradená suma 1 milión eur, zvyšok doplatí nemocnica z vlastných zdrojov. Rekonštrukčné práce nového CT pracoviska, ako aj demontáž starého prístroja, prebiehali od konca júla a stálo to zhuba 123.800 eur (bez DPH).

Nové CT je plne vybavené funkciami pre postprocesing vyšetrenia celého tela a disponuje množstvom funkcií ako perfúzia mozgu, vyšetrenie srdca, virtuálne pohľady do tela, zobrazovanie ciev, celkového pohybového ústrojenstva. „Predpokladaný počet vyšetrených pacientov pomocou tohto prístroja je 10.000 ročne, pričom v prípade starého prístroja to bolo 7800 vyšetrených pacientov. Nové CT prináša pokrok vo forme rozšírenia spektra poskytovaných služieb, zrýchlenia vyšetrení, zníženia radiačnej záťaže pacientov, digitálnej archivácie dát a v neposlednom rade aj zatraktívnenie prostredia pre pacientov a personál,“ uviedol primár rádiológie Miloslav Šimko.

Verejnú lekáreň v areáli nemocnice sa podarilo opäť otvoriť po 24 rokoch. Otvorená bude v pracovných dňoch od 8.00 do 16.00 h. Kompletná rekonštrukcia budovy stála vyše 67.800 eur (bez DPH). Otvorením lekárne pre verejnosť sa vytvorili predpoklady pre nový trvalý zdroj príjmov nemocnice. V blízkej budúcnosti je v rámci výstavby onkologického pavilónu v pláne aj zriadenie oddelenia centrálnej prípravy cytostatík.

Podľa slov Druckera bude ministerstvo ďalej podporovať rozvoj nemocnice. „Spúšťame iniciatívu pre nové Centrum pre matku a dieťa, ktoré by malo vyrásť aj v tejto nemocnici. Pôjde o investíciu za niekoľko miliónov eur,“ povedal šéf rezortu. Prešovská nemocnica má vysokú pôrodnosť, čo by malo zvýšiť kvalitu zdravotnej starostlivosti o rodičky aj novorodencov. Nemocnica by mala v budúcom roku dostať aj nové postele.