Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Premiér nemieni ustúpiť, o jednej zdravotnej poisťovni je rozhodnuté

Robert Fico Foto: TASR

Všetky rozdiely v minulých a súčasných politikách, ktoré spôsobili, že sa významný nárast peňazí v zdravotníctve nepremietol do zlepšeného zdravia ľudí, nie je podľa IFP možné presne identifikovať.

Bratislava 13. decembra (TASR) - O zavedení systému jednej zdravotnej poisťovne na Slovensku sa už politicky rozhodlo a vláda z tohto zámeru neustúpi. Vyhlásil to dnes počas cesty na summit Európskej únie (EÚ) v Bruseli premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Myslím si, že nepatríme medzi ľudí, hovorím teraz o vláde, ktorí by menili pod tlakom médií alebo opozície svoje stanovisko. Je politicky rozhodnuté - bude jedna zdravotná poisťovňa a súkromné zdravotné poisťovne nebudú vyťahovať peniaze z vrecák ľudí," zdôraznil.

Aj aktuálna analýza Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií podľa neho konštatovala, že systém viacerých zdravotných poisťovní neprináša žiadne výhody. "Práve naopak, analýza ukazuje, že zisky súkromných poisťovní boli podstatne väčšie, ako by sa patrilo v porovnaní so zdravotnými poisťovňami v zahraničí. Naozaj je zisk súkromných zdravotných poisťovní obrovský problém," dodal Fico.

IFP v stredu (12.12.) zverejnil analýzu, podľa ktorej systém slovenského zdravotníctva nie je efektívny. V dôsledku toho Slováci žijú, rovnako ako Maďari, o tri roky kratšie ako Česi. Za priemerom vyspelých krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) SR zaostáva o dva roky. "Medzi všetkými sledovanými krajinami sme medzi rokmi 1997 a 2010 zaznamenali najväčší prepad," konštatuje sa v analýze.

Všetky rozdiely v minulých a súčasných politikách, ktoré spôsobili, že sa významný nárast peňazí v zdravotníctve nepremietol do zlepšeného zdravia ľudí, nie je podľa IFP možné presne identifikovať. "Negatívnu úlohu mohli zohrať vyššie upravené náklady Všeobecnej zdravotnej poisťovne a vysoké ekonomicky neprimerané zisky najmä súkromných poisťovní," tvrdí inštitút.

Analýza tiež poukázala z medzinárodného pohľadu na vysoký zisk súkromných zdravotných poisťovní. "V uplynulých piatich rokoch dosiahol v priemere 10,4 percenta výnosov, oproti napríklad 0,8 percenta v Holandsku. Zdravotné poisťovne sú, vďaka oligopolnému postaveniu na trhu a charakteristikám regulačného prostredia, schopné získavať príjmy nad rámec zisku v konkurenčnom prostredí, tzv. ekonomické renty," upozornil IFP.