Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V bratislavskej nemocnici ležia dvaja pacienti s prasacou chrípkou

Na snímke elektrónový mikroskop zachytáva častice chrípkového vírusu H1N1 Foto: TASR/C. S. Goldsmith, A. Balish/CDC

Chrípkový vírus A(H1N1) u nich už potvrdili aj testy.

Bratislava 25. januára (TASR) - V jednej z bratislavských nemocníc ležia dvaja pacienti s takzvanou prasacou chrípkou. Chrípkový vírus A(H1N1) u nich už potvrdili aj testy.

"Pandemickú chrípku majú dvaja muži vo veku 58 a 59 rokov hospitalizovaní v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda. Pacienti sú izolovaní, stabilizovaní," uviedla pre TASR hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Petra Stano Maťašovská.

Priblížila, že nemocnica poslala na expertízu vzorky od 27 pacientov, ktorí majú vážne chrípkové stavy spojené s poruchami dýchania. Pozitívna boli dve. Pacienti s prasacou chrípkou sa liečia podľa jej slov širokospektrálnymi antibiotikami a antivirotikami.

Nemocnica prijala v tejto súvislosti viaceré opatrenia. Pre zvýšený výskyt chrípky a akútnych respiračných ochorení sú v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda uzavreté pre návštevy štyri pracoviská. "UNB je na zvládnutie situácie pripravená, riadi sa usmerneniami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Ministerstva zdravotníctva SR. Všetci zamestnanci sú informovaní o opatreniach, ako aj o postupoch pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti pacientom," doplnila Stano Maťašovská.

Pre prasaciu chrípku vyhlásila WHO v júni 2009 prvú celosvetovú pandémiu chrípky za vyše 40 rokov. Pandémia sa skončila v auguste 2010. Od začiatku aktuálnej chrípkovej sezóny sa doteraz na Slovensku potvrdilo sedem prípadov prasacej chrípky vrátane spomenutých. Tento týždeň tak pribudlo päť nových prípadov.
Tento týždeň pribudli na Slovensku štyri prípady prasacej chrípky

Na Slovensku sa tento týždeň potvrdili štyri nové prípady prasacej chrípky. Ako pre TASR priblížila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická, po jednom prípade zaznamenali v Trnave, Bojniciach, Bratislave a Komárne. Išlo o dve ženy a dvoch mužov vo veku od 29 do 73 rokov.

Od začiatku chrípkovej sezóny 2012/2013 sa na Slovensku potvrdilo celkovo šesť prípadov chrípky typu A(H1N1). Prvý prípad sa zaznamenal v októbri v Trnave, ďalší v januári v Trenčíne. V oboch sa vírusom nakazili muži. Posledný prípad sa potvrdil dnes v Bratislave, tiež išlo o muža.

Epidemiológovia situáciu monitorujú, analýzu výsledkov zabezpečujú virologické laboratóriá v Bratislave, Banskej Štiavnici a Košiciach. Podľa Skalickej ľudia nemusia byť situáciou znepokojení.


Výskyt chrípky typu A(H1N1) na Slovensku:
- Na Slovensku 28. mája 2009 potvrdili prvý prípad nového vírusu chrípky A(H1N1). Išlo o 37-ročného muža z Bratislavského kraja, ktorý sa vrátil z USA.

- Do 11. novembra 2009 na Slovensku potvrdili 252 prípadov nakazenia sa novým vírusom chrípky typu A(H1N1).

– Klient Domova sociálnych služieb v Neporadzi v okrese Rimavská Sobota, ktorý v januári 2010 zomrel, mal chrípku typu A(H1N1).

- Vírus tzv. prasacej chrípky bol v SR naposledy potvrdený v októbri 2012. Išlo o 54-ročného muža z okresu Trnava.