Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pokým ÚDZS nezabezpečí prehliadky mŕtvych, budú ich robiť lekári

Ilustračné foto Foto: TASR

Kým nie je ukončené verejné obstarávanie a nie je účinná zmluva s organizátorom, úrad je zo zákona povinný úplne zabezpečiť vykonávanie prehliadok mŕtvych tiel.

Bratislava 2. februára (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) v súčasnosti pripravuje verejné obstarávanie na zabezpečenie organizátora prehliadok mŕtvych tiel v ôsmich samosprávnych krajoch, podpis zmluvy je možný najskôr v máji tohto roka. Pokým však nebude podpísaná zmluva, obhliadky budú musieť robiť lekári na základe zákonnej povinnosti. Uviedla to pre TASR hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová ako reakciu na sťažnosti ambulantných lekárov, ktorí nechcú vykonávať prehliadky.

"Kým nie je ukončené verejné obstarávanie a nie je účinná zmluva s organizátorom, úrad je zo zákona povinný úplne zabezpečiť vykonávanie prehliadok mŕtvych tiel na základe rozpisu tak, aby každý deň boli pokryté celé územia samosprávnych krajov," povedala Pivarčiová.

Úrad podľa nej využíva všetky dostupné možnosti, aby prehliadky mŕtvych tiel zabezpečil na dobrovoľnej báze na dobu určitú, kým nebude účinná zmluva s organizátorom. "V januári a februári úrad zabezpečuje prehliadky mŕtvych tiel na základe rozpisu prehliadajúcich lekárov, ktorí prehliadky vykonávajú na dobrovoľnej báze," informovala.

Od marca do účinnosti zmluvy s organizátorom bude platiť, že v prípade, ak nebude rozpis na príslušný kalendárny mesiac kompletne zabezpečený na základe dobrovoľnosti, úrad ho doplní prehliadajúcimi lekármi na základe zákonom určenej povinnosti z abecedne zoradeného zoznamu lekárov všeobecnej aj špecializovanej ambulantnej starostlivosti z daného regiónu. "Na základe doterajšej skúsenosti môžeme povedať, že časť v rozpisoch bude možné od marca zabezpečiť dobrovoľnými lekármi, zvyšok úrad doplní prehliadajúcimi lekármi na základe zákonom určenej povinnosti," povedala Pivarčiová.

Ambulantným lekárom sa nepáči, že majú po novom povinne vykonávať prehliadky mŕtvych tiel. Obhliadky sa majú v prvom rade riešiť cez tzv. organizátorov. ÚDZS však lekárom v prípade, že nie sú v danom kraji obhliadky zabezpečené, môže služby rozpísať. Súčasný stav je podľa SLK a Zväzu ambulantných poskytovateľov neprijateľný a neakceptovateľný, zástupcovia lekárov preto žiadajú, aby štát legislatívu zmenil.