Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Podľa ministerky Zvolenskej je ústav vo Vyšných Hágoch príkladom

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská (vľavo) a riaditeľ Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch Jozef Poráč (druhý zľava) na jednom z oddelení ústavu Foto: TASR/Adriána Antošková

Vo Vyšných Hágoch sa v minulom roku podarilo za európske peniaze zrekonštruovať niektoré diagnostické oddelenia i operačné sály a dodnes majú mierne kladný rozpočet bez vytvárania dlhov.

Vyšné Hágy 17. júla (TASR) – Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská dnes navštívila Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch.

"Preferujem skôr vidieť a počuť, ako čítať, musím povedať, že táto návšteva je o to potešiteľnejšia, pretože Vyšné Hágy sú príkladom toho, že sa dá robiť špičková medicína aj v dobrých ekonomických podmienkach," zhodnotila Zvolenská.

Vyšné Hágy a európske projekty

Národný ústav je totiž jedno zo zariadení pod správou Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré hospodári s vyrovnaným rozpočtom. Ministerka sa okrem toho oboznámila aj s aktuálnymi problémami, ktoré sa týkajú mzdových opatrení.

Tu bude player


"Tento ústav sa s tým vyrovnáva dobre," konštatovala. Vo Vyšných Hágoch sa v minulom roku podarilo za európske peniaze zrekonštruovať niektoré diagnostické oddelenia i operačné sály. "Vyšné Hágy sú príkladom toho, ako sa dá z európskych projektov pomôcť zdravotníctvu, videli sme tu niekoľko nádherne zrekonštruovaných priestorov a určite aj do budúcna poskytneme podporu v tomto smere," ubezpečila Zvolenská.

Národný ústav nárast platov zvláda

Návšteva ministerky veľmi potešila riaditeľa ústavu Jozefa Poráča. Národný ústav podľa neho situáciu so zvyšovaním osobných nákladov v súvislosti s nárastom platov lekárov a sestier zatiaľ zvláda. Aj dnes majú vo Vyšných Hágoch mierne kladný rozpočet bez vytvárania dlhov.

"Je za tým ťažká práca, kontinuita vedenia je tu zachovaná 13 rokov, niektoré projekty realizujeme aj päť, šesť, sedem rokov a vďaka nim dokážeme usporiť náklady. Je to beh na dlhé trate," zdôvodnil Poráč. V ústave sa momentálne neplánujú nejaké väčšie rekonštrukčné práce, snažia sa tu v prvom rade zabezpečiť sociálne nároky zamestnancov. "Všetky plánové opravy na tento rok sme odložili, snažíme sa vykorčuľovať z tejto ekonomickej situácie a uvidíme do budúcna," dodal Poráč. Vo Vyšných Hágoch pracuje okolo 60 lekárov a 160 zdravotných sestier.

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská (vpravo) a riaditeľ Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch Jozef Poráč (uprostred) si prehliadajú nové zariadenie na jednom z oddelení
Foto: TASR/Adriána Antošková


Zvolenská dnes ešte absolvuje rovnakú návštevu popradskej nemocnice, v pondelok (16.7.) sa v nemocnici v Bardejove zúčastnila aj na uvedení nového mamografu do prevádzky.