Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Penta pohltí ďalšiu sieť lekární, kúpila firmu SimonPharma

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Penta Investments ovláda v oblasti zdravotníctva v Česku sieť súkromných ambulancií MediClinic, prevádzkovateľa zdravotníckych laboratórií Alpha Medical a sieť lekární Dr. Max.

Praha 28. decembra (TASR) - Investičná skupina Penta Investments pridá do svojej farmadivízie nový úlovok - českú firmu s obratom takmer 500 miliónov Kč (19,91 milióna eur) SimonPharma.

Najväčšia sieť lekární Dr. Max s 279 pobočkami sa tak rozrastie o ďalších šesť kamenných pobočiek a spoločnosť Česká lékárna ovládaná Pentou k tomu získa internetovú lekáreň DocSimon. Informoval o tom dnes server iDnes.cz.

Transakciu podľa Pavla Vajskebra, šéfa Dr. Max Lékárna, schválil antimonopolný úrad. "K prevodu 100 % akcií dôjde na začiatku januára 2013," povedal. Cenu transakcie však kupujúci nezverejní.

Protimonopolný úrad dal súhlas s transakciou krátko po tom, ako v novembri povolil prevzatie inej konkurenčnej siete lekární - odkúpenie 100-% podielu v spoločnosti Lékárny Lloyds a vo firme Gehe Pharma.

Spoločnosť Česká lékárna mala v roku 2010 tržby 8 miliárd Kč a ovláda desatinu kamenných lekární v krajine. Lekárne Dr. Max operujú aj na poľskom a slovenskom trhu.

Najväčšia časť z obratu v objeme 491 miliónov Kč farmaceutickej spoločnosti SimonPharma pochádza z distribúcie liečiv, ktorými zásobuje zmluvné lekárne, nemocnice, zdravotnícke zariadenia a ďalších obchodných partnerov. Predaj cez internet predstavuje 23 % tržieb, internetovú značku DocSimon podľa mediálneho zástupcu značky Zdeňka Fekara nový vlastník zachová.

Penta Investments ovláda v oblasti zdravotníctva v Česku sieť súkromných ambulancií MediClinic, prevádzkovateľa zdravotníckych laboratórií Alpha Medical a sieť lekární Dr. Max. Ďalšie aktivity má na Slovensku a v Poľsku.