Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacientom s lymfómom poradia tí, čo sa z choroby vyliečili

Ilustračnié foto, detskí pacienti Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Lymfóm je zhubné ochorenie lymfatického systému, neobchádza mladých ľudí ani deti. Je najčastejším hemato-onkologickým ochorením a tretím najčastejším detským onkologickým ochorením.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Pacienti s lymfómom sa do konca tohto týždňa môžu o svojom ochorení porozprávať s ľuďmi, ktorí už s týmto typom rakoviny bojovali.

Občianske združenie Lymfoma Slovensko totiž pri príležitosti sobotňajšieho (15. 9.) Svetového dňa lymfómu pripravilo v Národnom onkologickom ústave v Bratislave na prízemí budovy Rádioterapie centrum podpory. Pacientom tam poskytujú informácie o lymfóme a jeho liečbe vyškolené dobrovoľníčky spolu s členmi OZ Lymfoma, ktorí sa podelia o vlastné skúsenosti, poradia a psychicky podporia pacientov. Občianske združenie združuje pacientov s lymfómom, ich blízkych, ako aj tých, ktorí sa už na toto onkologické ochorenie úspešne liečili.

Lymfóm je zhubné ochorenie lymfatického systému, neobchádza mladých ľudí ani deti. Je najčastejším hemato-onkologickým ochorením a tretím najčastejším detským onkologickým ochorením. Na Slovensku každý rok pribudne viac ako 500 nových prípadov a na celom svete žije v súčasnosti vyše milión ľudí s lymfómom.

Zatiaľ sa nepodarilo odhaliť, prečo lymfóm vzniká, vie sa však, že ho nespôsobuje životný štýl ani stravovanie a u väčšiny ľudí sa na jeho vzniku nepodieľa ani dedičnosť. Najčastejším príznakom lymfómu sú zväčšené lymfatické uzliny. Viac informácií o lymfóme, jeho prejavoch, liečbe, ako aj rady pre pacientov možno nájsť na webe združenia www.lymfom.sk.