Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odmeňovanie zdravotníkov bude podľa Z. Zvolenskej horúcou témou

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerka je presvedčená, že sa počas roka 2012 podarilo zrealizovať viacero krokov v prospech pacienta, napríklad v oblasti doplatkov za lieky.

Bratislava 2. januára (TASR) - Odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov bude v prvom pol roku podľa šéfky rezortu zdravotníctva Zuzany Zvolenskej veľmi horúcou témou. Ako avizovala, ministerstvo pripravuje systémovú úpravu miezd v zdravotníctve. Po tej volajú viaceré kategórie zdravotníckych pracovníkov. Najdôležitejšou témou v zdravotníctve však má byť zastavenie zadlžovania sektora, a to najmä nemocníc. "Musíme najprv mať, kde poskytovať zdravotnú starostlivosť a potom môžeme riešiť všetko ostatné," skonštatovala pre TASR.

Za jeden z úspechov uplynulého roku považuje obnovenie aktívneho dialógu medzi ministerstvom a zástupcami zdravotníkov. "Myslím, že sme všetci svedkami toho, že sa vyriešilo veľa tým rozprávaním, pretože situácia skutočne bola mimoriadne napätá. Musím povedať, že v tejto chvíli je pre pacienta mimoriadne benefitné, že sa ho zatiaľ nedotkla," povedala Zvolenská.

Verí preto, že spoločne sa vďaka dialógu podarí dostať zdravotníctvo z finančne ťažkej situácie. Ako poznamenala, predovšetkým v ústavných zdravotníckych zariadeniach, tam to musí ísť len v spolupráci. "Vieme, kam to dospelo v minulosti, keď sa nekomunikovalo, ja považujem za jednu z najdôležitejších vecí, že skutočne máme mimoriadne aktívny dialóg a skutočne komunikujeme," doplnila.

Ministerka je presvedčená, že sa počas roka 2012 podarilo zrealizovať viacero krokov v prospech pacienta, napríklad v oblasti doplatkov za lieky. "Uvidíme prvé dopady až k 1. aprílu, ale objektívne pre lehoty to nešlo skôr, naša lieková politika bude znamenať to, že budeme mať dosah na to, že nebudú takým strašným spôsobom rásť doplatky, že skutočne pôjdu ceny liekov dole," avizovala. Naopak, mrzí ju, že sprísnenie ochrany nefajčiarov predloží ministerstvo až tento mesiac a nepodarilo sa to skôr.