Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborníci diskutovali o nedostatku lekárov a zdravotných sestier

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Odborná verejnosť sa zhodla aj na tom, že by bolo dobré prijímať zdravotné sestry aj na čiastočné úväzky.

Bratislava 11. apríla (TASR) – O nedostatku lekárov, zdravotných sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov diskutovali vo štvrtok v Bratislave zástupcovia štátu, sestier aj lekárov. Pochválili to, že po rokoch sa vďaka Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) dostávajú ku skutočným dátam o počte pracovníkov v sektore. Diskutovali tiež o tom, aké opatrenia urobiť, aby sa na Slovensku zvyšoval ich počet. Hovorili aj o tom, ako prispieť k väčšej spokojnosti všetkých strán.

"Aktuálny stav je dlhodobo katastrofálny, teraz sa to už konečne priznáva... Intenzita katastrofy je do tej miery, na aké zdroje sa pozrieme. Keď sa pozrieme na zdroje Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), nie je to až také zlé, ako keď sa pozrieme na naše jednotlivé organizácie. Aj samo ministerstvo zdravotníctva priznáva, že v súčasnom nastavení riadenia nám chýbajú v podstate všetci," komentovala stretnutie pre TASR členka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Cigániková (SaS).

Za najväčší dôvod, prečo rezort zdravotníctva zamestnanci opúšťajú, považuje Cigániková finančné ohodnotenie. Potom sú to podľa nej možnosti rozvoja či podmienky na pracoviskách. "Ide o efektivitu riadenia a efektivitu vynakladania zdrojov. V podstate ide o to, aby sme za peniaze, ktoré idú do zdravotníctva, vedeli porovnateľne s inými štátmi Európskej únie (EÚ) viac vyťažiť. To začína na skutočnom priznaní si problémov a ich riešení," mieni.

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek SR Iveta Lazorová uviedla, že na Slovensku by malo byť o 12.000 až 15.000 viac zdravotných sestier a pôrodných asistentiek, ak by SR chcelo dosiahnuť ich priemerný počet v rámci krajín EÚ. "O desať rokov nám z 31.000 sestier 10.000 odíde do dôchodku. Ak sa nepohneme v oblasti prijímania študentov do praxe, to znamená absolventov, tak by sme za tých desať rokov potrebovali na vyrovnanie chýbajúceho stavu minimálne ročne do systému naliať 1000 študentov. Nám sa ich reálne každý rok zapíše do praxe 200," spresnila. Riešenie vidí v zatraktívnení povolania a zvýšení miezd. Rovnako mieni, treba systém odľahčiť, teda otvoriť ho možnosti delegovať povinnosti aj na ďalších zdravotníckych pracovníkov.

Odborníci sa zhodli aj na tom, že by bolo dobré prijímať zdravotné sestry aj na čiastočné úväzky. Tiež by podľa nich pomohlo, keby školy prijímali vyšší počet študentov. Prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth si myslí, že okrem dofinancovania rezortu a zmien vo vzdelávaní by bolo vhodné zabezpečiť študentom adekvátnu prax, prípadne sa postarať o to, aby lekári, ktorí odchádzajú, mali za seba náhradu. Podľa jeho slov by mohlo dôjsť aj k tzv. stratifikácii ambulantného sektora. Za prospešné by považoval jeho rovnomerné prerozdelenie na území celého Slovenska.

Podujatie zorganizovala mediálna skupina Mafra Slovakia.