Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚS SR bude rozhodovať, či je povinné očkovanie v súlade s Ústavou

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pravidelné povinné očkovanie detí v SR sa vykonáva proti desiatim infekciám.

Bratislava 19. júna (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR sa bude na podnet nitrianskeho krajského súdu rozhodovať, či je legislatíva o povinnom očkovaní detí v súlade s Ústavou SR. "Bol zaregistrovaný návrh na začatie konania o súlade a dnes bol na neverejnom zasadnutí pléna náhodným výberom pridelený sudcovi spravodajcovi," povedala pre TASR hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová.


Ako tento týždeň informoval denník Nový čas, súd rozhoduje v prípade nitrianskej mamičky, ktorá dostala pokutu za to, že nedala svoje dieťa zaočkovať. Na súde žiada rozhodnutie o sankcii zrušiť. Denník tiež poukázal, že počas rozhodovania ÚS SR sa musia všetky ostatné konania o pokutách za nezaočkovanie detí prerušiť.

Pravidelné povinné očkovanie detí v SR sa vykonáva proti desiatim infekciám, a to proti: záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám, pneumokokovým invazívnym infekciám, osýpkam, príušniciam a rubeole. Tieto očkovania sú zo zákona povinné. Pokiaľ rodičia nedajú svoje dieťa zaočkovať, hrozí im pokuta 331 eur.