Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Novotný chce, aby darcovia krvi neplatili za zdravotnú starostlivosť

V roku 1973 sa narodil Viliam Novotný. Je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky a zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Navrhuje, aby držitelia minimálne bronzovej Jánskeho plakety, ktorá sa udeľuje aspoň za 10 odberov krvi, boli oslobodení od poplatkov za recept, lekársky poukaz či dopravu.

Bratislava 2. júla (TASR) - Dobrovoľní darcovia krvi si okrem medailí a plakiet zaslúžia viac. V úvode 10. rokovacieho dňa 21. schôdze Národnej rady (NR) SR to vyhlásil poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný, ktorý chce dobrovoľných darcov krvi oslobodiť od poplatkov súvisiacich so zdravotnou starostlivosťou.

Navrhuje, aby držitelia minimálne bronzovej Jánskeho plakety, ktorá sa udeľuje aspoň za 10 odberov krvi, boli oslobodení od poplatkov za recept, lekársky poukaz, dopravu, prednostné ošetrenie a nadštandardný pobyt. Ak by Novotného novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uspela, zdravotné poisťovne to má stáť 11.000 eur ročne.

Novelou zákona sa tiež rozširuje okruh poistencov, na ktorých sa vzťahuje limit spoluúčasti o držiteľov plakiet. Okruh osôb, na ktoré sa má vzťahovať 45-eurový limit doplatkov, navrhuje rozšíriť o nositeľov minimálne bronzovej Jánskeho plakety. Držitelia minimálne zlatej plakety by nemali doplácať viac ako 30 eur.

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ocenenia za darovanie krvi


Za darovanie krvi sa udeľuje viacero ocenení. Za 10 odberov je to bronzová Janského plaketa, za 20 strieborná Janského plaketa. Nasleduje zlatá Janského plaketa (ženy 30 odberov, muži 40), diamantová (ženy 60 odberov, muži 80) a Kňazovického medaila (ženy 80 odberov, muži 100). Udeľuje sa aj pamätná plaketa doc. MUDr. Vladimíra Krišla, CSc., a to za rozvoj darcovstva krvi.

Novotný ešte predstaví novelu zákona o sociálnom poistení, v ktorej spolu s Ľudovítom Kaníkom rieši zmeny v oblasti valorizácie dôchodkov. Prerokovaním tohto návrhu vyčerpajú poslanci program aktuálnej schôdze NR SR. Po odhlasovaní prediskutovaných návrhov ukončia schôdzu. Parlament sa ešte bude dnes zaoberať zadlženosťou Slovenska a opatreniami na jej zníženie. Mimoriadne rokovanie zvolal predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) na žiadosť opozície.