Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nová kniha pomôže hendikepovaným deťom rozvíjať zrak i jemnú motoriku

Na snímke autori Nanušových šibalstiev Romana Chalupová a David Najbrt. Foto: Centrum včasnej intervencie pre rodiny s deťmi so zrakovým a viacnásobným znevýhodnením

Multisenzorická kniha je dostupná v bratislavskom Centre včasnej intervencie pre rodiny s deťmi so zrakovým a viacnásobným znevýhodnením.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Život rodín s deťmi so zdravotným postihnutím nie je jednoduchý. Rodičia by sa však nemali vzdávať, hoci ide o beh na dlhú trať. Stále totiž pribúdajú možnosti, ako sa dá so zdravotnými ťažkosťami pracovať, a tým zmierniť ich následky, tvrdia odborníci.

Na Slovensko teraz prichádza nová pomôcka, ktorá má pomôcť deťom so zrakovým a viacnásobným znevýhodnením. Bude dostupná v bratislavskom Centrum včasnej intervencie pre rodiny s deťmi so zrakovým a viacnásobným znevýhodnením. Mnohým rodinám ju bezplatne pošlú domov. Ide o multisenzorickú knihu Nanušove šibalstvá. V bratislavskom centre ju pokrstili v piatok večer.

"Kniha deťom umožňuje porozumieť ilustráciám, čo je pre ne pri bežnej detskej literatúre pomerne náročné. Zároveň formou hry pomáha rozvíjať ich zrak, jemnú motoriku a komunikáciu,"
vysvetlila Otília Čechová z neziskovej organizácie Raná starostlivosť. Autormi knihy sú Romana Chalupová a David Najbrt.

"Nanuš je maňuška, ktorá dokáže stimulovať zrak dieťaťa a rovnako aj jeho sluch a hmat. Celý set multisenzorickej pomôcky obsahuje samotnú knihu, reliéfne obrázky, rovnako aj reálne predmety – postavičku Nanuša, bábiku Ruženku, auto, farebné poháriky, baterku, súpravu príborov či Nanušovu Braillovu abecedu. Kniha vyšla už aj v islandčine a angličtine,"
vysvetlila Chalupová.

"Oceňujem, že existuje táto knižka, s ktorou sa doma hráme aj učíme," povedala Zuzana Zemanová, mamička trojročnej Viktórie.

Krst pomôcky zorganizovali autori knihy a nezisková organizácia Raná starostlivosť s finančnou podporou Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy.