Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Niektoré lieky nemožno kombinovať. Poradí vám táto bezplatná aplikácia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pacientska aplikácia ponúka dohodnúť si termín konzultácie o tejto téme s farmaceutom z lekárne. Do projektu sa zapojilo približne 200 lekární.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Kombinácia niektorých liekov či výživových doplnkov môže uškodiť. Lekárnici chcú takýmto situáciám zabrániť, pre verejnosť preto spustili bezplatnú aplikáciu, ktorá má rizikové interakcie odhaliť. Prístupná je na webe www.interakcieliekov.sk.

"Jej použitie je jednoduché. Pacientovi stačí poznať názvy svojich liekov, mať prístup na internet na akomkoľvek zariadení a e-mail. Pri akomkoľvek probléme s použitím aplikácie majú pacienti možnosť využiť ju priamo v zapojenej lekárni," povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory (SleK) Ondrej Sukeľ.

Pacientska aplikácia totiž ponúka dohodnúť si termín konzultácie o tejto téme s farmaceutom z lekárne. Do projektu sa zapojilo približne 200 lekární, zoznam je uverejnený na oficiálnej stránke SleK.

Podobný projekt realizovali aj v Českej republike. U viac než tretiny respondentov zistili aspoň jednu klinicky závažnú interakciu, výnimočné neboli ani duplicity pri užívaní liekov.

Slovenská pacientska aplikácia je finálnou verziou projektu Interakcie liekov. Prvým krokom boli vzdelávacie podujatia farmaceutov o tejto téme, v druhom kroku ju nasadili do lekární, teraz je už prístupná aj laickej verejnosti.