Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nová nemocnica by mala vzniknúť v areáli vojenskej nemocnice

Nemocnica Rázsochy v Lamači Foto: TASR

Nová nemocnica by podľa riaditeľa Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR Ivana Poprockého mohla mať približne 775 lôžok a 40.000 hospitalizácií za rok.

Bratislava 28. júna (TASR) – Nemocnicu na Rázsochách pravdepodobne nedostavajú. Podľa zámeru ministerstva zdravotníctva (MZ) by mala vzniknúť nová nemocnica v areáli súčasnej vojenskej nemocnice sv. Michala.

Dnes to povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, ktorá zároveň predstavila projekt BioMedParku, ktorý by mal prepojiť vedu, výskum, vzdelávanie a poskytovanie najkvalitnejšej zdravotnej starostlivosti.

"Na zdravotnú starostlivosť, ktorú potrebujeme poskytovať v Bratislave sme sa snažili prvýkrát pozrieť nie cez prizmu toho či Rázsochy áno, nie, ale čo vlastne potrebujú bratislavskí pacienti a tí, ktorí do Bratislavy za zdravotnou starostlivosťou dochádzajú," uviedla Zvolenská. Ministerstvo zatiaľ predstavilo vláde informáciu o tom, ako to s investíciami vyzerá. Situácia na niektorých miestach Slovenska a v Bratislave je podľa Zvolenskej už na hranici únosnosti a je nutné realizovať nejakú investíciu.



Nová nemocnica by podľa riaditeľa Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR Ivana Poprockého mohla mať približne 775 lôžok a 40.000 hospitalizácií za rok. Výstavba nemocnice by mala stáť približne 250 miliónov eur. "Súčasná situácia vo financiách neumožňuje urobiť reálny predpoklad investície zo štátneho rozpočtu, preto sa MZ prikláňa k možnosti verejno-súkromného partnerstva," dodal Poprocký.

"My sme v situácii, keď sa vážne musíme hneď rozhodnúť, či ideme do tohto projektu, alebo či urobíme rozsiahle rekonštrukcie už existujúcich budov. Ale v tejto fáze by naozaj tá efektivita vynaložených prostriedkov nebola taká vysoká ako pri výstavbe novej nemocnice," dodala Zvolenská. Čo bude s rozostavanou nemocnicou Rázsochy zatiaľ ministerka nespresnila. "V tejto chvíli je to pre mňa otázka dôležitá, ale druhotná, pretože naozaj podstatné je, aby keď investujeme, aby sme investovali čo najmenej a najefektívnejšie," uviedla Zvolenská. Rázsochy by si podľa nej vyžiadali investíciu približne 500 miliónov eur.