Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na tradíciu darcovstva krvi nadväzuje Trenčiansky kraj po tretí raz

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian

Tí, ktorí prídu krv darovať priamo na Úrad TSK, majú na tohtoročnej kvapke krvi možnosť zistiť viac aj o svojom zdraví.

Trenčín 24. apríla (TASR) - Na tradíciu darcovstva krvi na svojom úrade nadväzuje po tretí raz Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). V spolupráci s Národnou transfúznou službou (NTS) Trenčín, považskobystrickou, myjavskou a bojnickou nemocnicou, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, pripravil na 25. apríla v poradí šiestu kvapku krvi s prívlastkom jarná, informoval Matej Plánek z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

"Spoločne sme práve vďaka širokej verejnosti od roku 2014 darovali už viac ako 100 litrov najvzácnejšej tekutiny," pripomenul Plánek.

Zamestnanci Úradu TSK, organizácií v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, ako aj široká verejnosť môžu prísť darovať krv a zároveň vykonať dobrý skutok na Úrad TSK na druhé poschodie, kde bude zriadená mobilná transfúzna jednotka NTS Trenčín v utorok 25. apríla od 8.00 do 10.00 h. V rovnaký deň od 7.00 h budú prijímať darcov aj nemocnice s poliklinikami v Myjave, Považskej Bystrici a Bojniciach.

Tí, ktorí prídu krv darovať priamo na Úrad TSK, majú na tohtoročnej kvapke krvi možnosť zistiť viac aj o svojom zdraví. Zástupcovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva z Trenčína im zistia hladinu cholesterolu či odmerajú krvný tlak.

"Darovanie krvi na Úrade TSK sa stretáva s pozitívnym ohlasom a pravidelne pritiahne množstvo prvodarcov. Posledná kvapka krvi prilákala až 11 prvodarcov, ktorí prekonali prvotné obavy a odhodlali sa prispieť k záchrane života. Darcovia spoločne na Vianočnej kvapke krvi len na Úrade TSK darovali cez 12 litrov červenej tekutiny," skonštatoval Plánek.