Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku zatiaľ nezaznamenali žiadny prípad prasacej chrípky

Na snímke elektrónový mikroskop zachytáva častice chrípkového vírusu H1N1, ktorý spôsobil pandémiu v roku 2009. Foto: TASR/C. S. Goldsmith, A. Balish/CDC

Ľudia, u ktorých sa vyvinú príznaky chrípky -zvýšená teplota, kašeľ, nádcha, bolesť hrdla, hlavy, tela, nevoľnosť a celková únava-by mali zostali doma a okamžite to oznámiť ošetrujúcemu lekárovi.

Bratislava 7. januára (TASR) – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) doposiaľ na Slovensku nezaznamenal žiadny prípad prasacej chrípky.

V Česku a v Poľsku hospitalizovali v posledných dňoch kvôli nákaze chrípkovým vírusom H1N1 desiatky ľudí. Asi 15 ľudí pritom skončilo v nemocnici v poľských mestách Bielsko-Biala a Sucha Beskidzka, ktoré sa nachádzajú blízko hraníc so Slovenskom.

"Predpokladá sa, že vírus chrípky A(H1N1)pdm09, ktorý vyvolal poslednú pandémiu, cirkuluje aj naďalej v populácii. Antigény tohto vírusu sú súčasťou chrípkovej vakcíny, ktorá je odporučená na súčasnú chrípkovú sezónu,“ uviedla pre TASR hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická. Dodala však, že v súčasnosti nie je dôvod na znepokojenie. ÚVZ SR aj regionálne úrady verejného zdravotníctva situáciu priebežne monitorujú. „A to nielen z dôvodu prípadov chrípky A(H1N1)pdm09, ktoré sa vyskytli v zahraničí, ale aj z dôvodu prebiehajúcej chrípkovej sezóny, keď dochádza k nárastu respiračných ochorení,“ zdôvodnila hovorkyňa.

Ľuďom, u ktorých sa vyvinú príznaky chrípky ako sú zvýšená teplota, kašeľ, nádcha, bolesť hrdla, hlavy, celého tela, nevoľnosť a celková únava ÚVZ odporúča, aby zostali doma a okamžite to oznámili svojmu ošetrujúcemu lekárovi. Zároveň úrad vyzýva lekárov, aby v prípade vážneho akútneho respiračného ochorenia okamžite informovali príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. „Cestovanie do Poľskej republiky je na individuálnom zvážení každej osoby,“ upozornila Skalická.


Česko je na prahu chrípkovej epidémie

Česká republika je na prahu chrípkovej epidémie. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na národné referenčné laboratórium pre chrípku.

Vírus usmrtil päť ľudí, desiatky ďalších sú s komplikáciami chrípky v nemocniciach. Laboratórne vyšetrenia potvrdzujú výrazný nárast vírusu prasacej chrípky.

"Súčasný vývoj epidemiologickej situácie vo výskyte chrípky v ČR sa dá hodnotiť ako počiatok epidemického výskytu tejto infekcie. Z údajov za uplynulý týždeň vyplýva výrazný nárast chrípke podobných ochorení u celej populácie," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Viktorie Plívová.

"Zatiaľ hospitalizovali pre závažný klinický priebeh chrípky celkovo 30 ľudí, z ktorých päť ľudí zomrelo. Žiadny človek so závažným klinickým priebehom, ktorý si vyžiadal intenzívnu starostlivosť, nebol proti chrípke očkovaný," dodala hovorkyňa.

Podľa hlavného hygienika ČR Vladimíra Valentu by epidémia mohla prepuknúť v najbližších dňoch. V Európe je situácia rôznorodá - plošnú epidémiu hlási Británia, Holandsko a Dánsko, ďalších osem štátov uvádza vzostup chorobnosti.