Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na psychiatrii vyšetrili vlani takmer 400.000 Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

U viac ako 65.000 pacientov zistili psychiatrickú diagnózu prvýkrát v živote.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Psychiatrické ambulancie zaznamenali v minulom roku vyše 1.700.000 návštev, na psychiatrii vyšetrili takmer 400.000 ľudí, u viac ako 65.000 pacientov zistili psychiatrickú diagnózu prvýkrát v živote.



Ďalších takmer 41.000 ľudí hospitalizovali v psychiatrických zdravotníckych zariadeniach. V stredu (10.10.) si Slovensko pripomína Svetový deň duševného zdravia. Podľa informácií Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) sa táto téma týka mnohých Slovákov.

"Najpočetnejšiu skupinu diagnóz tvorili afektívne poruchy, pri ktorých sa vykonalo celkovo 474.116 vyšetrení. Ide o poruchy, pre ktoré je charakteristická zmena v afektoch alebo v nálade do depresie alebo mánie," uviedol hovorca NCZI Peter Bubla. Vyšetrených bolo najviac ľudí vo vekovej skupine 55 až 59 rokov. V podobnej vekovej skupine bolo aj najviac pacientov, ktorým zistili psychiatrickú diagnózu po prvý raz. Podobné to bolo u vekovej skupiny 30- až 34-ročných.

Najviac osôb, u ktorých diagnózu zistili prvýkrát v živote, vyšetrili pre neurotické, stresom podmienené a somatoformné poruchy. Ide o skupinu porúch, pri ktorých sa v istých situáciách objavuje úzkosť, pričom pozornosť pacienta sa zvyčajne sústredí na jednotlivé príznaky, ako búchanie srdca alebo pocit mdloby, ktorý často sprevádza strach zo smrti, straty sebaovládania alebo zošalenia.

Pacienti boli najčastejšie hospitalizovaní pre poruchy psychiky a správania zapríčinené užitím alkoholu. "Druhou najčastejšou príčinou hospitalizácie bola schizofrénia s celkovým počtom 4583 hospitalizovaných," povedal Bubla.

Tohtoročnou témou celoslovenskej informačnej kampane, ktorú pri príležitosti Svetového dňa zdravia už tradične organizuje Liga pre duševné zdravie (LDZ), je Stop depresii. Podľa medzinárodnej klasifikácie chorôb patrí depresia pod tzv. afektívne poruchy. Pre ne vlani hospitalizovali 5557 ľudí. "Z toho bolo 1949 pacientov hospitalizovaných s diagnózou depresívne epizódy, pri ktorých pacient trpí zhoršením nálady, znížením energie a aktivity. Narušená je schopnosť radovať sa, oslabený je záujem a schopnosť koncentrácie, častá je nápadná ukonanosť aj po minimálnej námahe," opísal hovorca NCZI. V tomto prípade je zvyčajne narušený spánok a znížená chuť do jedla.

Ďalších 2368 pacientov hospitalizovali pre recidivujúcu depresívnu poruchu, ktorú charakterizujú spomínané opakované epizódy depresie. Uvedené dve diagnózy sa v prípade hospitalizovaných týkali viac mužov ako žien. Vôbec prvýkrát bolo pre depresívne epizódy v minulom roku hospitalizovaných 1116 a pre recidivujúce depresívne poruchy 566 pacientov.

V rámci Svetového dňa duševného zdravia LDZ organizuje celoslovenskú informačnú kampaň a tradičnú zbierku Dni nezábudiek. Do ulíc vyjdú od stredy (10.10.) do 13.10.2012 tisícky dobrovoľníkov v tričkách LDZ a budú predávať umelú nezábudku. Tá je podľa organizátorov symbolom krehkosti ľudskej duše a tiež upozornením na to, aby si ľudia chránili duševné zdravie. Prispieť môže verejnosť aj zaslaním SMS v hodnote dve eurá na číslo 833 vo všetkých sieťach od začiatku septembra až do 31.11.2012. Dobrovoľný príspevok možno zaslať aj na účet 4040154029/3100 alebo 20266500/6500. V rámci kampane bude prebiehať množstvo sprievodných aktivít po celom Slovensku.