Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na európskom trhu sa objavili nebezpečné tetovacie farby

ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Je možné, že tieto výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v EÚ. Ide o štyri farby na tetovanie, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Nemecku a v Taliansku. Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike.

Prvým výrobkom je Pigmentationcolours Cocoa 5310 for Eyebrow Pigmentation – farba na obočie, značka: Lilo M, výrobná dávka: 11531001, krajina pôvodu Nemecko. Ide o 10 ml sklenú fľaštička s farebnou etiketou a bielym uzáverom s kvapkadlom. Vo výrobku bolo zistené prekročenie povoleného množstva nečistôt niklu, čo je potenciálny alergén. Permanentný make-up s obsahom niklu aplikovaný pod pokožku môže vyvolať kontaktnú alergiu.

Druhým výrobkom je Banana Cream – farba na tetovanie, značka INTENZE, výrobná dávka: W64Y60043IMX40, Lot SS77, krajina pôvodu USA. V tomto prípade ide o priesvitnú fľašku s etiketou obsahujúcu žltú farbu na tetovanie a čierny uzáver. Vo výrobku bola zistená prítomnosť nepovolených látok.

Ďalším nebezpečným produktom je Bright Orange – farba na tetovanie, značka INTENZE, výrobná dávka: Y61W68045IMX40, Lot SS81, krajina pôvodu USA. Výrobok je zabalený vo fľaške s etiketou obsahujúcou oranžovú farbu na tetovanie. Aj tu bola zistená prítomnosť nepovolenej látky.

Posledným je Bright Red – farba na tetovanie, značka INTENZE, výrobná dávka: RD36Y61045IMX40, Lot SS83, krajina pôvodu USA. Je to fľaška s etiketou obsahujúca červenú farbu na tetovanie. Pre prítomnosť nepovolených látok všetky výrobky nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up.