Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Digitálny röntgen skvalitní v myjavskej nemocnici diagnostiku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dobrou správou pre pacientov je podľa nej aj nový digitálny mamograf.

Myjava 17. októbra (TASR) – Skvalitnenie diagnostiky a zvýšenie bezpečnosti pacienta má v Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Myjave priniesť zmodernizovanie RTG pracoviska. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) do modernizácie investoval takmer 130.000 eur, pacienti ho môžu oddnes využívať.

Ako informovala vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Veronika Rezáková vďaka novému digitálnemu röntgenu sa zníži ožiarenie pacienta a zrýchli sa samotné vyšetrenie. „Digitálny röntgen už nevyžaduje zhotovenie RTG snímky a nie je potrebná ani tmavá komora. Celkovo sa tak skráti aj čakacia lehota pacienta, pretože spracovanie RTG obrazu je rýchlejšie,“ doplnila Rezáková.

Dobrou správou pre pacientov je podľa nej aj nový digitálny mamograf. Okrem zlepšenia diagnostického procesu je možné pomocou rýchlej diagnostiky v skoršom štádiu zvýšiť šance ženy s rakovinou prsníka na prežitie a vyliečenie. V rámci troch nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti župy ide o prvý plne digitálny mamografický prístroj.