Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Moderné vyšetrenie LBC

Foto:

Moderné vyšetrenie LBC majú poistenky Union zdravotnej poisťovne bez doplatku za odberový materiál.

Bratislava 23. mája (OTS) - Rakovina krčka maternice je na Slovensku ročne diagnostikovaná až 600 ženám a až 200 žien na ňu každý rok zomrie. Ide o druhé najčastejšie onkologické ochorenie našich žien do 45 rokov. Vyšetrenie LBC (Liquid Based Cytology) je zamerané na vyhľadávanie pred rakovinových stavov krčka maternice. Predstavuje mimoriadne účinnú pomôcku na včasné a presnejšie odhalenie začínajúceho problému. Rakovinové bunky sa totiž môžu objaviť kedykoľvek a aj bez akýchkoľvek prejavov bolesti, či krvácania.

LBC vyšetrenie je alternatívnym typom cytologického vyšetrenia a môže byť doplnené aj o vyšetrenie na infekciu HPV z toho istého odberu. „Toto vyšetrenie sa vykonáva pri prevencii. Poistenkám Union zdravotnej poisťovne cytologické vyšetrenie metódou LBC od 1. apríla plne hradíme v laboratóriách spoločnosti Alpha medical a od 1. mája aj v laboratóriu Cytopathos, ktoré je jedným z najväčších biopticko – cytologických pracovísk na Slovensku. To znamená, že ak gynekológ odošle vzorku do laboratórií Alpha medical alebo Cytopathos, tak poistenky Union zdravotnej poisťovne už viac nemusia doplácať za takzvanú viálku, čiže odberový materiál,“ uviedla členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne, Elena Májeková. Ako doplnila, vďaka dohode s týmito veľkými laboratóriami je teraz cytologické vyšetrenie metódou LBC dostupné pre poistenky Union zdravotnej poisťovne bez akéhokoľvek doplatku v laboratóriách pokrývajúcich väčšinu diagnostiky v tejto oblasti. Poistenky už nemusia mať starosť o to, či si môžu dovoliť doplatok za viálku, ak im lekár odporučí práve LBC metódu.

Pri vyšetrení LBC sa vzorka rovnako ako pri konvenčnej cytológií odoberá špeciálnou kefkou, avšak odobratý materiál sa nenatiera na podložné sklíčko, ale vloží sa do špeciálnej nádobky z roztokom. Odobratá vzorka sa posiela do cytologického laboratória, v ktorom pomocou špeciálneho prístroja vznikne dokonalý preparát vhodný na komplexné zhodnotenie odborníkmi. Výhodou tejto metódy je vďaka uchovávaniu buniek v špeciálnom roztoku aj možnosť nadstavbového vyšetrenia bez nutnosti opakovaného odberu. Ide napríklad o zistenie prítomnosti vysokorizikových typov HPV, alebo stanovenie proliferačnej aktivity buniek, teda či bunka má, alebo nemá rastový potenciál nádorovej bunky.