Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Mladým pomôžu počas Vianoc psychológovia aj v online poradni

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Psychológovia - dobrovoľníci na IPčko.sk mesačne hovoria s asi 1000 mladými ľuďmi o ich problémoch prostredníctvom chatu.

Bratislava 24. decembra (TASR) – Vianočné obdobie je pre niektorých  mladých ľudí s ťažkosťami náročné na psychiku, prežívajú v ňom veľký stres, smútok a cítia sa byť osamelí. Upozorňuje na to psychológ Marek Madro. Internetová linka dôvery IPčko.sk v týchto dňoch zaznamenáva zvýšený dopyt po službách psychologickej pomoci a aj témy rozhovorov na internetovej poradni sú závažnejšieho charakteru. Internetová poradňa bude preto k dispozícii pre mladých ľudí aj počas Vianoc.

"Obdobie Vianoc býva pre dobrovoľníckych pracovníkov liniek dôvery náročný, pretože toto predvianočné obdobie je citlivejšie pre veľké množstvo ľudí, ktorí sa cítia sami. Často s našimi psychológmi zdieľajú myšlienky na sebapoškodenie, úzkosť, stres, konflikty v rodine," informoval TASR Madro. Štedrý deň môže byť pre niektorých mladých ľudí veľkou záťažou. Podľa psychológa totiž snívajú o radosti, pokoji, láske a majú presvedčenia, že tieto hodnoty sú pre ich problémy nedosiahnuteľné.

Psychológovia - dobrovoľníci na IPčko.sk mesačne hovoria s asi 1000 mladými ľuďmi o ich problémoch prostredníctvom chatu. Internetová poradňa poskytuje pomoc aj prostredníctvom mailu, tento spôsob psychologických konzultácií vyhľadáva mesačne asi 250 ľudí. "Emailové žiadosti o pomoc sú vo vianočnom období najčastejšie od obetí domáceho násilia a o problémoch v rodinách. Našou snahou je dostať obete násilia do bezpečia a pomôcť im nadviazať kontakt s ďalšími organizáciami, ktoré im môžu priamo pomôcť. Často práve pre obdobie Vianoc odísť nechcú, no ak prijmú pomoc, konečne pocítia bezpečie a pokoj," priblížila psychologička Katarína Vincová.

Internetová poradňa bude k dispozícii pre mladých ľudí aj počas Vianoc. Fungovať bude nonstop prostredníctvom emailového poradenstva na adrese ipcko@ipcko.sk a k dispozícii bude aj chatová poradňa denne od 16. do 22. hodiny. "Výnimku majú len dva dni, Silvester a Nový rok, keď chatové poradenstvo nebude fungovať," spresnil Madro. Viac informácií je k dispozícii na webe www.ipcko.sk.