Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Milovník húb vyrába z hlivy ustricovej likér i masť

V Kamennej Porube pestuje hlivu ustricovú Miroslav Bellan. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pestovateľ húb zároveň skúma, hlavne na sebe, účinky krému z hlivy ustricovej.

Kamenná Poruba 1. septembra (TASR) – Vo vyše storočnej klenbovej pivnici v bývalom kaštieli v Kamennej Porube (okres Žilina) pestuje fotograf a milovník húb Miroslav Bellan hlivu ustricovitú, z ktorej vyrába liečivý likér a liečivú masť.

Huby začal fotografovať pred 20 rokmi a odvtedy ich chcel aj pestovať. „Až minulý rok mi kolega ponúkol väčšiu miestnosť na šampiňóny, ktoré sme spolu začali pestovať. A hľadal som aj priestory na pestovanie hlivy. V Kamennej Porube sa mi podarilo nájsť viac ako storočnú pivnicu so stabilnou teplotou, ktorá bola dosť vlhká,“ konštatoval Bellan.

Pivnicu zariadil podľa neho nenáročným a lacným spôsobom. Urobil regály z dreva a priviezol substrát, ktorý sa volá Hlivová záhradka. Zdôraznil, že hliva pomáha pri imunite, obsahuje množstvo vitamínov a rôznych prvkov. „Preto som si dal cieľ spracovať celú hlivu. Po dlhšom skúmaní som z nej najskôr pripravil likér. Maceráciou som pripravil hlivový roztok, dal do neho bylinky, ktoré som nastavil antistresovo. Dosladil som to prírodným medom z Rajeckej doliny a dochutil. V rámci prípravy likéru mi zostala hlivová sušina a z nej už mám pripravené placky. Do zemiakových placiek pripravených podľa receptu namiešame presnú časť sušiny. Najeme sa a zároveň dostaneme do seba zdravú hlivu,“ podotkol.

Pestovateľ húb zároveň skúma, hlavne na sebe, účinky krému z hlivy ustricovej. „Snažím sa z hlivy urobiť krém. Momentálne miešam hlivu so špeciálnym olejom a už pozorujem účinky proti ekzémom a vylepšenie stavu pokožky na rukách a dlaniach. Teraz ide len o estetiku a predĺženie doby trvanlivosti s čo najmenšou chémiou,“ povedal Bellan.

V kamennej pivnici chce dopestovať mesačne najviac 300 kilogramov hlivy. „Viac nechcem, pretože dnes je veľká konkurencia z Poľska. Ak sa náš pestovateľ musí obrátiť na veľkoobchod, narazí na Poliakov s nízkymi cenami. To znamená, že pokiaľ niekto nepredá produkciu vo svojom okolí alebo priamo spotrebiteľovi, tak sa mu to neoplatí robiť. Momentálne mám v pivnici zhruba 1,5 tony nového substrátu z Českej republiky. Ďalší už veziem zo Slovenska z firmy, ktorá sa cenou vyrovnala aj poľskej firme. Takže uprednostňujem slovenskú,“ uzatvoril Bellan.

Tu bude player