Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ľudia, ktorým u nás zistia HIV, mávajú podozrenie, že sa nakazili

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV/Printscreen

Ak má niekto podozrenie, že sa mohol nakaziť, robí sa najprv tzv. nulový test. Ten ešte neukáže, či sa človek nakazil vírusom HIV, ale potvrdí, či bol pred rizikovým stykom zdravý.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Ľudia, ktorým na Slovensku zistia vírus HIV, najčastejšie majú podozrenie, že sa mohli nakaziť. Ukazujú to skúsenosti lekára Azzadena Shunnara z Centra pre liečbu HIV/AIDS v Bratislave. Objavujú sa však aj prípady, keď sa na vírus príde náhodne pri vyšetrení krvi napríklad pred operáciou.

Ak niekto má podozrenie, že sa mohol nakaziť, robí sa najprv tzv. nulový test. Ten ešte neukáže, či sa človek nakazil vírusom HIV, ale potvrdí, či bol pred rizikovým stykom zdravý, vysvetlil Shunnar. Ďalší test sa robí o mesiac, protilátky sa v tele podľa lekára vytvárajú asi 18 dní až dva mesiace. Raritne to môže byť aj pol roka. Posledný tretí test sa robí následne zase o mesiac.

Za posledné tri roky na Slovensku rekordne stúpol počet ľudí, ktorí sa infikovali HIV. Napriek tomu, že vo svete je trend klesajúci, počet HIV infikovaných osôb na Slovensku narastá. Shunnar to pripisuje aj neznalosti. "Mnoho ľudí sa o túto tému nezaujíma a nepozná svoj HIV status, nie sú informovaní o možnostiach diagnostiky a liečby a tým pádom sú stále ohniskom nákazy."

Zvyčajne dva až štyri týždne od nakazenia sa objavia príznaky podobné chrípke, ktoré po pár dňoch ustúpia. Objavujú sa aj horúčky či zdurené uzliny. Obyčajne príznaky nevedú k podozreniu na HIV infekciu. Maximálne do pol roka zvyknú príznaky zmiznúť, potom môže infekcia roky prebiehať aj bez príznakov. Ľudia tak o víruse HIV nemusia tušiť.

Taký je aj prípad Dalibora, ktorý sa diagnózu dozvedel pred dvoma rokmi náhodným odberom krvi. Napriek tomu žije plnohodnotný život, má partnerku, ktorá je o všetkom informovaná a plne ho podporuje. "Základom bolo, aby som nič netajil. So svojimi priateľmi a rodinou sa o všetkom bavím otvorene a sú pre mňa veľkou oporou," povedal.

V liečbe HIV bol dosiahnutý pokrok. Stále ide o nevyliečiteľnú chorobu, podávaním liekov ale možno spomaliť likvidáciu imunitného systému organizmu. Bojovať proti HIV možno kombináciou používania kondómov, predexpozičnej liečby, testovania a kombinovanej antiretrovírusovej liečby. Tá odďaľuje nástup klinických príznakov ochorenia, znižuje vírusovú záťaž a prispieva k posilňovaniu imunitného systému. Dodržiavaním liečebného režimu sa riziko prenosu môže znížiť o 96 percent.

Vyšetrovanie anti-HIV protilátok je na Slovensku prístupné každému. Testy si možno dať urobiť v Národnom referenčnom centre pre prevenciu HIV/AIDS v Bratislave a regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. V bratislavskom Ružinove funguje aj Checkpoint. Možno sa o nich poradiť aj na bezplatnej linke 0800 666777.