Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lieky s obsahom diklofenaku môžu byť rizikom pre srdcovocievny systém

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Lieky s obsahom diklofenaku sa používajú na zmiernenie bolesti a zápalu, najmä pri bolestivých ochoreniach, napríklad artritíde.

Bratislava 18. júna (TASR) - Lieky s obsahom diklofenaku, ktorých je na slovenskom trhu niekoľko, môžu znamenať zvýšené riziko pre srdcovocievny systém pacientov. Taký je záver Výboru pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) Európskej liekovej agentúry. "Lieky s obsahom diklofenaku sa používajú na zmiernenie bolesti a zápalu, najmä pri bolestivých ochoreniach, napríklad artritíde," informoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Podľa nového odporúčania výboru preto tieto lieky nemajú užívať pacienti so závažnými srdcovocievnymi ochoreniami, napríklad zlyhávajúcim srdcom alebo takí, ktorí prekonali srdcový infarkt alebo náhlu cievnu mozgovú príhodu. "Pacienti, ktorí majú určité rizikové faktory srdcovocievnych ochorení, napríklad vysoký tlak krvi, zvýšenú hladinu cholesterolu, diabetes alebo fajčia, majú používať diklofenak iba po starostlivom zvážení," uvádza tiež ŠÚKL.

Spomínané riziko môže byť pri užívaní liekov proti bolesti s obsahom diklofenaku vo forme tabliet, kapsúl, injekcií alebo čapíkov. Na Slovensku sa to týka liekov Almiral, Diclac, Dicloreum, Voltaren, Veral, Arthrotec, Diclobene či Dolmina.

Ako pripomína ŠÚKL, aj v súčasnej písomnej informácii pre používateľov je upozornenie, aby sa lieky používali v najnižšej možnej dávke čo najkratší čas. Špeciálne sa to týka používania vysokých dávok - 150 mg denne - a dlhodobej liečby. Lekárom sa odporúča, aby pravidelne prehodnocovali, či pacient potrebuje užívať diklofenak dlhodobo.

Srdcovocievne riziko pri používaní diklofenaku závisí od už existujúcich rizikových faktorov pacienta, ako sú krvný tlak a hladina cholesterolu, poukázal ŠÚKL. Výbor zhodnotil, že prínosy liekov s obsahom diklofenaku stále prevyšujú jeho riziká, ale zaviedol nové odporúčanie, čím sa má znížiť riziko tvorby krvných zrazenín v tepnách.