Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Neurológovia sa v Košiciach zaoberali liečbou mozgových príhod

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ročne pribudne na Slovensku približne 11.000 pacientov s cievnou mozgovou príhodou.

Košice 4. októbra (TASR) – Ako je na tom Slovensko v liečbe mozgových cievnych príhod, či majú pacienti na Slovensku rovnakú zdravotnú starostlivosť ako inde v Európe a aké má pacient šance na prežitie. Aj týmto otázkam sa venujú účastníci 45. Slovensko–českého neurologického kongresu, ktorý sa koná do piatka (6.10.) v Košiciach.

"Kongres je zameraný vždy na najnovšie odporúčania a trendy, ale vymieňame si aj svoje skúsenosti a prezentujeme, kto čo robí v tejto oblasti. Naším cieľom je to, aby sa pacient čím skôr dostal k liečbe a preto aj v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva sme vypracovali nové odporúčanie, ktoré by ten interval skrátilo. Spolu s pacientskou organizáciou sa snažíme edukovať verejnosť, pretože začiatok je u ľudí, aby prišli načas. Keď príde pacient neskoro, tak všetky naše ďalšie opatrenia už nemajú taký význam," povedala prednostka Neurologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Zuzana Gdovinová.

Od nedele 1. októbra bola podľa jej slov zavedená do praxe mobilná aplikácia, ktorá má zrýchliť komunikáciu medzi záchrannou službou a nemocnicou.

"Záchranári cez aplikáciu aktivujú priamo neurológa, ktorý sa ujme pacienta hneď, keď príde do nemocnice. Dokonca aj v tom odbornom usmernení je uvedené, aby sme išli s pacientom záchranka a my ako sprievod priamo na CT pracovisko, kde už môže dostať akútnu liečbu," vysvetlila Gdovinová.

Čas od privezenia pacienta do nemocnice a podania liečby sa podľa jej slov skrátil oproti minulosti zo 60 na súčasných 40 minút. Ako povedala, sú nemocnice, ktoré to dokážu i za kratší čas.

"Rovnako sa vytvorila sieť pracovísk, kde sa dáva liečba do žily ako prvá a je definovaná aj sieť pracovísk, kde odstraňujú zrazeninu z mozgovej cievy. Aj vďaka spomínanej mobilnej aplikácii sa bude dať definovať, ktoré pracovisko pracuje," doplnila Gdovinová.

Zlepšiť manažment liečby pacienta s náhlou cievnou mozgovou príhodou má aj iniciatíva Angels.

"Cieľom Angels je, aby bolo vo svete 1500 rovnakých nemocníc pripravených na liečbu týchto pacientov. Sú odporúčania na liečbu cievnych mozgových príhod, ale nie všade sa z rôznych príčin realizujú. Ak dostane niekto mozgovú cievnu príhodu v Londýne, Moskve, alebo kdekoľvek inde, chceme, aby bola liečba rovnaká. Existujú indikátory kvality, ktoré vypracovala iniciatíva Angels a na základe ich plnenia sa hodnotí, ako jednotlivé nemocnice pracujú," vysvetlila prezidentka Európskej organizácie pre cievne mozgové príhody (ESO) Valeria Caso s tým, že v minulosti a rovnako i na súčasnom kongrese v Košiciach bolo ocenených celkovo sedem slovenských pracovísk, ktoré dodržiavajú spomínané indikátory kvality.

Podľa Gdovinovej na Slovensku ročne pribudne približne 11.000 pacientov s cievnou mozgovou príhodou. "Z toho asi 80 až 85 percent sú ischemické a zvyšok sú krvácania," dodala.